Printer Friendly Version Министар Дачић разговарао са америчким сенатoром Роном Џонсоном @ 3 May 2018 07:34 PM

Dacic-Dzonson februar 2018

Београд, 18. фебруар 2018 - Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић разговарао је данас са америчким сенатором Роном Џонсоном који је у посети Београду. 

Шеф српске дипломатије и сенатор Џонсон разговарали су о дугорочном пријатељству између Сједињених Америчких Држава и Србије и важности тих односа за обе земље, као и за регион.

На данашњем састанку дискутовало се, такође, о начинима за јачање билатералних веза, посебно у светлу обележавања 100 година од када је тадашњи председник Вудро Вилсон наредио да се на Белој кући подигне српска застава.

Размењени су и погледи о ситуацији у региону и важности улоге Републике Србије у промоцији мира и безбедности, како за сам регион, тако и за Европу.

Сенатор Џонсон је изразио интерес Сједињених Америчких Држава да помогну Београду у налажењу дугорочног решења у односима са Приштином. Сугерисао је да се прошлост остави прошлости, да се не заборави, али да се опрости, и да се фокусира на будућност. Позвао је обе стране да искористе историјску прилику за прогрес у нормализацији својих односа.

Министар Дачић је потврдио спремност Србије за улагање напора у проналажењу трајног решења које ће бити у обостраном интересу и у циљу стабилности у региону.