Printer Friendly Version Državni sekretar Stevanović i Metju Palmer o situaciji u regionu Zapadnog Balkana i važnosti očuvanja dijaloga u cilju rešavanja otvorenih pitanja @ 4 May 2018 05:26 PM

Beograd, 5. april 2018 - Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Nemanja Stevanović sastao se danas sa vršiocem dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a Metjuom Palmerom i ambasadorom SAD-a u Beogradu Kajlom Skotom. 

Državni sekretar Stevanović kritički se osvrnuo na napade prištinske policije na srpske zvaničnike i civile na severu KiM, ocenjujući ih nedopustivim.

Podsetio je na dosadašnju konstruktivnu ulogu Republike Srbije u dijalogu, kao i na izostanak ispunjenja obaveze formiranja ZSO od strane Prištine.

V.d. zamenika pomoćnika DS Metju Palmer je osudio podizanje tenzija i ocenio da je od fundamentalnog značaja nastavak Briselskog dijaloga i implementacija dogovorenog, kao adekvatnog načina za obezbeđivanje stabilnosti i mira, što je u interesu svih strana.

Tokom susreta razmenjena su mišljenja i o aktuelnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana. U tom smislu, obostrano je istaknuta važnost očuvanja dijaloga s ciljem rešavanja svih otvorenih pitanja, kao puta koji vodi prosperitetu zemalja ovog regiona.

Ponovljena je snažna podrška Sjedinjenih Američkih Država tom procesu, kao i nastavku puta Republike Srbije ka punopravnom članstvu u EU.