Printer Friendly Version Билатерални односи Србије са Сједињеним Америчким Државама од изузетне важности за нашу земљу @ 4 May 2018 05:54 PM

Toncev 20._april

Београд, 20. април 2018 - Државни секретар Министарства спољних послова Републике Србије Ивица Тончев данас је разговарао са америчким амбасадором у Србији Кајлом Скотом и амбасадором САД-a у Хрватској Робертом Кохорстом. 

Током разговора, државни секретар је истакао да су билатерални односи Србије са Сједињеним Америчким Државама од изузетне важности за нашу земљу. Нагласио је да је Србија чврсто опредељена за чланство у Европској унији и да се залаже за регионалну стабилност и развој.

Амерички амбасадори су се интересовали око билатералних односа Србије и Хрватске о чему их је државни секретар детаљно информисао апострофирајући да је покренут рад бројних мешовитих комисија и одбора који раде на решавању билатералних питања.

Државни секретар Ивица Тончев указао је саговорницима да је превасходни интерес Србије да се очува мир, стабилност и безбедност региона Западног Балкана, чему доприносимо конструктивним постављањем и што ћемо чинити и убудуће. Истакао је да су односи Србије и Хрватске од кључне важности за регионалну стабилност и да не треба придавати велику пажњу појединачним инцидентима попут онога током посете чланова Сабора Народној скупштини Републике Србије. Нагласио је и да је председник Вучић током недавне посете Загребу био изложен и већим непријатностима али није прекидао посету што је свакако био добар потез који је ојачао интензитет дијалога две суседне државе.

Саговорници су се сложили да су добри односи Републике Србије и Републике Хрватске нарочито значајни за трајну стабилност Западног Балкана.

Tončev - Skot - KohorstTončev - Skot - Kohorst