Printer Friendly Version Унапређење сарадње са Националном гардом Охаја @ 25 May 2018 05:19 PM

Министар Вулин изразио је захвалност конгресмену Стајверсу за лични ангажман на решавању свих отворених питања, као и за залагање у оквиру Српског кокуса у Конгресу САД, уз велика очекивања да ће се, уколико ступи на дужност председавајућег Српског кокуса, максимално залагати за унапређење билатералних односа Србије и САД у свим сегментима. Такође, он је захвалио на помоћи коју НГ Охајо пружа Србији кроз обуку и размену искуства припадника оружаних снага.

Тема разговора била је и политичко-безбедносна ситуација у региону, а министар Вулин истакао је принципијелни став Србије политици војне неутралности, развоју сарадње са свим кључним актерима међународне заједнице и развоју регионалне сарадње. Министар Вулин нагласио је да Република Србија не прихвата, нити ће убудуће прихватити, трансформацију „Косовских снага безбедности“ у „Оружане снаге Косова“, што представља један од елемената који сасвим сигурно воде у негативном правцу, представљају грубо кршење свих досадашњих споразума и имају изразито негативан утицај на регионалну стабилност.

На крају састанка, министар одбране и конгресмен САД закључили су да сарадња Војске Србије и НГ Охајо значајно доприноси унапређењу оперативних и фунционалних способности оружаних снага двеју земаља и да ће обе стране наставити да унапређују капацитете кроз заједничке вежбе и обуку.