Printer Friendly Version Unapređenje saradnje sa Nacionalnom gardom Ohaja @ 25 May 2018 05:28 PM

Ministar Vulin izrazio je zahvalnost kongresmenu Stajversu za lični angažman na rešavanju svih otvorenih pitanja, kao i za zalaganje u okviru Srpskog kokusa u Kongresu SAD, uz velika očekivanja da će se, ukoliko stupi na dužnost predsedavajućeg Srpskog kokusa, maksimalno zalagati za unapređenje bilateralnih odnosa Srbije i SAD u svim segmentima. Takođe, on je zahvalio na pomoći koju NG Ohajo pruža Srbiji kroz obuku i razmenu iskustva pripadnika oružanih snaga.

Tema razgovora bila je i političko-bezbednosna situacija u regionu, a ministar Vulin istakao je principijelni stav Srbije politici vojne neutralnosti, razvoju saradnje sa svim ključnim akterima međunarodne zajednice i razvoju regionalne saradnje. Ministar Vulin naglasio je da Republika Srbija ne prihvata, niti će ubuduće prihvatiti, transformaciju „Kosovskih snaga bezbednosti“ u „Oružane snage Kosova“, što predstavlja jedan od elemenata koji sasvim sigurno vode u negativnom pravcu, predstavljaju grubo kršenje svih dosadašnjih sporazuma i imaju izrazito negativan uticaj na regionalnu stabilnost.

Na kraju sastanka, ministar odbrane i kongresmen SAD zaključili su da saradnja Vojske Srbije i NG Ohajo značajno doprinosi unapređenju operativnih i funcionalnih sposobnosti oružanih snaga dveju zemalja i da će obe strane nastaviti da unapređuju kapacitete kroz zajedničke vežbe i obuku.