Printer Friendly Version Министар Дачић у Конгресу на свечаности поводом обележавања стогодишњице од подизања српске заставе на Белој кући @ 6 August 2018 01:00 AM

Вашингтон, 20. јул 2018. године - Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић, заједно са председницом Владе Републике Србије Аном Брнабић и председницом Владе Републике Српске Жељком Цвијановић, учествовао је на церемонији у Конгресу Сједињених Америчких Држава поводом обележавања стогодишњице од подизања српске заставе на Белој кући. 

„Веома ми је драго да се оно о чему сам говорио годинама уназад на овакав начин обележава у Вашингтону, али и у Београду.

Извукао сам из заборава то што се десило пре 100 година и почео са причом која је данас постала нешто о чему се говори јавно од стране америчке администрације. Говорим о чињеници да смо имали велику подршку САД-а за време Првог светског рата, као и да је председник САД-а Вудро Вислон у својим тачкама које је објавио за решење светске кризе Србију и српски народ ставио у те тачке, између осталог, говорећи  да Србија треба да добије безбедан и отворен излазак на море.

САД су увиделе сву величину жртве којe су поднеле Србија и српски народ за време Првoг светског рата, наравно, наша сарадња се наставила и за време Другог светског рата.

Обновио сам ту причу и у Београду ће ускоро бити откривен споменик Вудро Вилсону.

Такође када смо почели да истражујемо, открило се и да је још 1919. године Београд платоу испред Железничке станице дао име по Висону. Сада планирамо да можда направимо и заједнички споменик Вилсону и Пупину јер они симболизују америчко-српско пријатељство.

Битно је да пробамо да искористимо овај велики јубилеј за ресетовање наших односа. Нит сарадње, кооперација и подршка се изгубила током свих ових деценија. Нисмо нашли заједничке интересе и именитељ у том периоду и време је за поправљање односа. Важно је да се о овоме разговара са новом америчком администрацијом и мислим да је то шанса за Србију и српски народ.

Данас сам имао веома добар састанак са помоћником државног секретара САД-а Весом Мичелом. Нова администрација жели да чује српске предлоге, ставове и да предложи креативна решења, а не да се базира на ономе што је већ постало клише и што је радила претходна администрација.

Важни су ови контакти, важно је што су данас овде премијерка Србије, премијерка Републике Српске, што су овде амерички конгресмени и други представници америчке администрације.

Имаћу састанак са сасаветником америчког председника за националну безбедност Џоном Болтоном и учествоваћу на Конференцији о религијским слободама коју је сазвао државни секретар Мајк Помпео.

Ово је добра прилика да се пронађу заједнички интереси које смо изгубили свих ових деценија и они се само могу поспешивати оваквим догађајима.

У суботу нас очекује сличан догађај у Београду када ће на резиденцији америчког амбасадора бити подигнута српска застава", рекао је шеф српске дипломатије након свечаности у Конгресу.
 
Изјави Министра Дачића можете приступити путем линка.