Printer Friendly Version Ostvariti punu saradnju između Srbije i SAD zasnovanu na zajedničkim vrednostima i uzajamnom interesu dveju zemalja @ 6 August 2018 01:16 AM

Beograd, 28. jul 2018. godine - Obraćanje prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića na svečanosti u rezidenciji ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Kajla Skota povodom obeležavanja jubileja - 100 godina od podizanja srpske zastave na Beloj kući

Obraćanje prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića na svečanosti u rezidenciji ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Kajla Skota povodom obeležavanja jubileja - 100 godina od podizanja srpske zastave na Beloj kući: 

„Vaše Ekselencije,
Dame i gospodo,
Dragi prijatelji,

Tačno na današnji dan pre stotinu godina saopštenje američkog predsednika Vudroa Vilsona pročitano je u crkvama širom zemlje i objavljeno u svim uticajnim dnevnim novinama. Predsednik Sjedinjenih Američkih Država izrazio je divljenje „odvažnom srpskom narodu", čijim herojskim delima je bio dirnut.
„Zbog ljubavi prema slobodi", govorio je, „Srbi su krenuli u borbu protiv znatno nadmoćnijeg neprijatelja". Srpska zastava se tada u čast našeg odvažnog naroda vijorila na Beloj kući, ali i na svim američkim javnim institucijama.

Dame i gospodo,

Upravo sam se vratio iz Vašingtona, gde sam u Kongresu SAD-a takođe prisustvovao proslavi ovog jubileja. Američka i srpska prestonica, zajedno su se prisetile istorijskog savezništva naša dva naroda, ali što je još važnije, zajedno smo utrli put daljem razvijanju naših partnerskih odnosa.

Naši preci su se zajednički borili za iste vrednosti i u to ime su položili svoje živote. Ratovi se ne smeju ponoviti i zbog toga se Republika Srbija zalaže za ostvarivanje regionalnog mira i stabilnosti, ulažući napore kako bi postala deo ujedinjene, demokratske Evrope i zbog toga nam je pozitivna dinamika bilateralnih odnosa sa SAD-om na vrhu spoljnopolitičkih prioriteta.

Posebno cenimo podršku koju je Amerika do sada pružala našim naporima u ostvarivanju svih pomenutih ciljeva i nadam se da će to činiti ubuduće.

Drago mi je što sam u Vašingtonu, a sada i u Beogradu učestvovao na manifestacijama koje nas podsećaju da smo dužni da prevaziđemo negativno nasleđe nedavne prošlosti i ostvarimo punu saradnju zasnovanu na zajedničkim vrednostima i uzajamnom interesu naših dveju zemalja.

U osvrtu na reči predsednika Vilson, kada je pre jednog veka pozvao narod Sjedinjenih Američkih Država svih vera i veroispovesti da se okupe na mesnim bogosluženjima, sa srpskim narodom u mislima, ja vas sa ovog mesta podsećam da imate u vidu da u našoj zemlji imate pouzdanog partnera.

Zahvaljujem vam na pažnji."