Printer Friendly Version Дачић: „Проналажење мирног и трајног решења за Косово један је од приоритета америчке спољне политике“ @ 22 July 2019 09:55 PM

„Разлог мог боравка у Вашингтону је учешће на Министарској конференцији о унапређењу верских слобода. САД по други пут организују ову конференцију, на овогодишњој учествовали су представници више од 100 земаља, било је присутно више од 20 министара спољних послова.

На Конференцији су говорили потпредседник САД-а Мајк Пенс и државни секретар Мајк Помпео.

Искористио сам прилику да укажем на тежак положај СПЦ, српских верника на Ким, као и на све злочине који су се на КиМ десили према хришћанским верницима и објектима СПЦ.

Такође, боравак у Вашингтону искористио сам да разговарам са високим америчким званичницима. Разговарао сам са саветником председника Сједињених Америчких Држава Доналда Трампа за националну безбедност Џоном Болтоном, помоћником државног секретара Филипом Рикером и сенатором Роном Џонсоном.

Тема свих тих разговора била је ситуација у региону и разговори су били изузетно добри. Још једном се потврдило то да се високо оцењује позиција Србије везано за дијалог са Приштином. Јасно се означава ко је крив за прекид дијалога и јасно се означава шта су даљи кораци, а то значи да таксе морају да се укину како би се дијалог наставио.

У том смислу, сви разговори су били веома корисни и још једном смо представили наше ставове - да смо спремни за наставак дијалога али да не прихватамо једностране акте Приштине који показују да они не желе никакав компромис.

Саветник за националну безбедност Џон Болтон је истакао да је проналажење мирног и трајног решења за проблем Косова високо на листи америчких приоритета спољне политике. Очекујемо још већи ангажман Америке у наредном периоду како би се извршио додатни притисак да се таксе укину и створе услови за наставак дијалога", изјавио је шеф српске дипломатије након састанака у Вашингтону.