Printer Friendly Version Dačić: „Pronalaženje mirnog i trajnog rešenja za Kosovo jedan je od prioriteta američke spoljne politike“ @ 22 July 2019 09:58 PM

„Razlog mog boravka u Vašingtonu je učešće na Ministarskoj konferenciji o unapređenju verskih sloboda. SAD po drugi put organizuju ovu konferenciju, na ovogodišnjoj učestvovali su predstavnici više od 100 zemalja, bilo je prisutno više od 20 ministara spoljnih poslova.

Na Konferenciji su govorili potpredsednik SAD-a Majk Pens i državni sekretar Majk Pompeo.

Iskoristio sam priliku da ukažem na težak položaj SPC, srpskih vernika na Kim, kao i na sve zločine koji su se na KiM desili prema hrišćanskim vernicima i objektima SPC.

Takođe, boravak u Vašingtonu iskoristio sam da razgovaram sa visokim američkim zvaničnicima. Razgovarao sam sa savetnikom predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom, pomoćnikom državnog sekretara Filipom Rikerom i senatorom Ronom Džonsonom.

Tema svih tih razgovora bila je situacija u regionu i razgovori su bili izuzetno dobri. Još jednom se potvrdilo to da se visoko ocenjuje pozicija Srbije vezano za dijalog sa Prištinom. Jasno se označava ko je kriv za prekid dijaloga i jasno se označava šta su dalji koraci, a to znači da takse moraju da se ukinu kako bi se dijalog nastavio.

U tom smislu, svi razgovori su bili veoma korisni i još jednom smo predstavili naše stavove - da smo spremni za nastavak dijaloga ali da ne prihvatamo jednostrane akte Prištine koji pokazuju da oni ne žele nikakav kompromis.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton je istakao da je pronalaženje mirnog i trajnog rešenja za problem Kosova visoko na listi američkih prioriteta spoljne politike. Očekujemo još veći angažman Amerike u narednom periodu kako bi se izvršio dodatni pritisak da se takse ukinu i stvore uslovi za nastavak dijaloga", izjavio je šef srpske diplomatije nakon sastanaka u Vašingtonu.