Printer Friendly Version Srbija se pridružila SAD u obeležavanju Dana Martina Lutera Kinga @ 19 January 2021 11:24 PM

Vašington, 18. januar 2021. godine - Srbija se pridružila Americi u obeležavanju Dana Martina Lutera Kinga, a tim povodom na Tviteru se oglasio ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

,,Na ovaj dan sećamo se i odajemo počast nasleđu dr Martina Lutera Kinga, koje traje u našim srcima, umu i duši jer su njegove reči, vrednosti i njegov san večni i univerzalni za celo čovečanstvo“, napisao je Đurić u objavi.

On je objavio i citat Martina Lutera Kinga: ,,Tama ne može da istera tamu, to može samo svetlost. Mržnja ne može da isterati mržnju, to može samo ljubav".

U SAD se danas obeležava Dan Martina Lutera Kinga, baptističkog sveštenika koji je bio jedan od najpoznatijih boraca za građanska prava i dobitnik Nobelove nagrade za mir 1964. godine.

U borbi za ravnopravnost Afroamerikanaca u SAD koristio je metode nenasilja i građanske neposlušnosti.

Ubijen je 4. aprila 1968. u Memfisu, pred početak promocije ,,Kampanje siromašnih“, koju je pokrenuo početkom te godine. Smatra se jednim od najboljih govornika u istoriji SAD. Njegovi govori i propovedi poput „Volite svoje neprijatelje" i „Imam san", danas su baština ne samo Amerikanaca već i celog čovečanstva.