Printer Friendly Version Ambasador Đurić sa predstavnicama Udruženja žena o sprečavanju nasilja nad ženama @ 20 January 2021 03:01 PM

Vašington, 19. januar 2021. godine - Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić sastao se danas sa predstavnicama organizacije „Every Woman Treaty", krovne organizacije koja okuplja 840 ženskih organizacija u 128 zemalja, sa 1700 advokata za ženska prava.

Đurić je na sastanku izrazio podršku radu ove značajne organizacije koja se bavi sprečavanjem nasilja nad ženama.

„Sprovođenjem Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, poznatije kao Istanbulske konvencije, Srbija je postala jedan od evropskih lidera u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja", rekao je Đurić.

Zaključno sa 2019. godinom, prema rečima ambasadora, Srbija je donela 42.900 hitnih mera kojima su nasilnici izbačeni iz kuća, a izrađeno je i 35.834 plana individualne zaštite.

Ambasador Đurić je istakao da srpsko društvo snažno podržava svaku inicijativu koja ima za cilj borbu protiv rodno zasnovanog nasilja.

„Kontinuiranim unapređenjem nacionalnog zakonodavstva u ovoj oblasti za vreme vlada Aleksandra Vučića i Ane Brnabić, kao i implementacijom relevantne međunarodne regulative, Srbija je pokazala da se odgovorno i ozbiljno suprotstavlja svakom obliku nasilja nad ženama i nasilja u porodici", zaključio je Đurić.