Printer Friendly Version Ambasador Đurić: Inauguracija bila dostojanstvena; Borićemo se za Srbiju @ 21 January 2021 10:28 PM

Vašington, 21. januar 2021. godine - Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić kaže ekskluzivno za B92.net da je inauguracija predsednika SAD Džoa Bajdena bila veoma dostojanstvena. 

"Sama inauguracija je bila veoma dostojanstvena i potpuno mirna. S obzirom na to da se održala samo dve nedelje posle scena nasilja u Kongresu, inauguraciju je obeležilo neuporedivo veće prisustvo predstavnika praktično svih snaga bezbednosti", kaže za naš portal Đurić koji je predstavljao Srbiju na toj ceremoniji. 

Procenjuje se da je skoro trideset hiljada policajaca, vojnika, pripadnika Nacionalne garde, Tajne službe, FBI i drugih organa mobilisano u danima neposredno uoči i tokom ceremonije. 

"Širi centar Vašingtona je bio blokiran višestrukim prstenovima teško naoružanih specijalaca u ratnoj opremi kako bi se sprečila eventualna nova neprijatna iznenađenja", napominje Đurić. 

Na pitanje kako je izgledala ceromonija zbog prevelikog broja pripadnika bezbednosnih snaga, Đurić kaže da je bila izuzetno dobro organizovana. 

"Sama ceremonija je u organizacionom smislu vrhunski primer izuzetne profesionalnosti i posvećenosti nadležnih protokolarnih struktura i, čak i uz neophodne a ranije neuobičajene epidemiološke i bezbednosne mere, protekla je u svečanom duhu i na nivou koji se očekuje od jedne od najstarijih i najviše praćenih globalnih ceremonija", navodi on. 

Prema Đurićevim rečima, uprkos nemirima u kojima su demonstranti i pristalice bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa provalile u zgradu Kapitola, u samom Vašingtonu, čiji je jedan od kurioziteta bila skoro jednoglasna izborna podrška novom predsedniku u novembru, nema nikakvih naznaka bilo kakvih ozbiljnijih svakodnevnih funkcionalnih problema. 

"Širom SAD život se odvija uobičajeno, bez nemira i tenzija, ne računajući izazove koje postavlja borba sa virusom kovid 19, pa su razlike u odnosu prema strateškim temama ostavljene političkim institucijama", kaže Đurić. 

"Uveren sam da ćemo i sa novom administracijom imati odlične odnose" 

Na pitanje šta Srbija može da očekuje od nove administracije, Đurić kaže da je duboko uveren da će se i sa novom administracijom nastaviti odlični odnosi na vrhu, imajući u vidu dugogodišnje poznanstvo i međusobno poštovanje predsednika Vučića i predsednika Bajdena. 

"Upravo ta činjenica predstavlja veliki resurs za našu zemlju. Lično sam prisustvovao njihovim ranijim sastancima i razgovorima koji su uvek proticali u odličnoj atmosferi, atmosferi međusobnog poštovanja i uvažavanja. Samim tim, reč je o mnogo intenzivnijoj i dugotrajnijoj saradnji nego što je to bio slučaj sa bilo kojim prethodnim predsednikom SAD, čime je uspostavljen još jedan čvrst temelj za dalje unapređenje naših odnosa na svim nivoima", ocenjuje on. 

Govoreći o tome koliko je kao nedavno izabrani ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama učinio, Đurić kaže da je na toj funkciji tek mesec dana, ali da sa svojim timom svakodnevno intenzivno radi na jačanju odnosa dve zemlje. 

"Dani su mi ispunjeni sastancima, razgovorima i kontaktima ne samo sa zvaničnicima Stejt dipartmenta, Kongresa i Nacionalnog saveta za bezbednost, već i ljudima iz šireg političkog i ekonomskog spektra, javnog života, zatim civilnog društva, akademske i kulturne sfere, kao i sa srpskom zajednicom i udruženjima naše dijaspore", rekao je on. 

Dodaje da će se boriti za svaku priliku da intenzivira kontakte sa najvišim američkim zvaničnicima. 

"I da unapredimo položaj naše zemlje u ovdašnjim krugovima moći, da afirmišemo naše nacionalne interese uz poboljšanje sveukupnih odnosa i jačanja veza sa SAD, prvenstveno u domenima koji se osećaju u svakodnevnom životu običnih ljudi, poput ekonomije, obrazovanja, nauke, time gradeći pozicije i za veće političko razumevanje", kaže Đurić. 

Napominje da tokom 2021. kada obeležavamo 140 godina međusobnih diplomatskih odnosa, "inspiraciju tražimo u istorijskim periodima savezništva, nasuprot negativnim i neprijatnim epizodama, verujući da period najboljih mogućih odnosa Srbije i SAD tek dolazi". 

"Svakako ćemo se truditi da Srbiju predstavimo na jedan nov, drugačiji i jedinstven način", zaključuje Đurić za B92.net.