Printer Friendly Version Амбасадор Ђурић: Инаугурација била достојанствена; Борићемо се за Србију @ 21 January 2021 10:41 PM

Вашингтон, 21. јануар 2021. године - Амбасадор Србије у Вашингтону Марко Ђурић каже ексклузивно за Б92.нет да је инаугурација председника САД Џоа Бајдена била веома достојанствена. 

"Сама инаугурација је била веома достојанствена и потпуно мирна. С обзиром на то да се одржала само две недеље после сцена насиља у Конгресу, инаугурацију је обележило неупоредиво веће присуство представника практично свих снага безбедности", каже за наш портал Ђурић који је представљао Србију на тој церемонији.

Процењује се да је скоро тридесет хиљада полицајаца, војника, припадника Националне гарде, Тајне службе, ФБИ и других органа мобилисано у данима непосредно уочи и током церемоније. 

"Шири центар Вашингтона је био блокиран вишеструким прстеновима тешко наоружаних специјалаца у ратној опреми како би се спречила евентуална нова непријатна изненађења", напомиње Ђурић. 

На питање како је изгледала церомонија због превеликог броја припадника безбедносних снага, Ђурић каже да је била изузетно добро организована. 

"Сама церемонија је у организационом смислу врхунски пример изузетне професионалности и посвећености надлежних протоколарних структура и, чак и уз неопходне а раније неуобичајене епидемиолошке и безбедносне мере, протекла је у свечаном духу и на нивоу који се очекује од једне од најстаријих и највише праћених глобалних церемонија", наводи он. 

Према Ђурићевим речима, упркос немирима у којима су демонстранти и присталице бившег председника САД Доналда Трампа провалиле у зграду Капитола, у самом Вашингтону, чији је један од куриозитета била скоро једногласна изборна подршка новом председнику у новембру, нема никаквих назнака било каквих озбиљнијих свакодневних функционалних проблема. 

"Широм САД живот се одвија уобичајено, без немира и тензија, не рачунајући изазове које поставља борба са вирусом ковид 19, па су разлике у односу према стратешким темама остављене политичким институцијама", каже Ђурић. 

"Уверен сам да ћемо и са новом администрацијом имати одличне односе" 

На питање шта Србија може да очекује од нове администрације, Ђурић каже да је дубоко уверен да ће се и са новом администрацијом наставити одлични односи на врху, имајући у виду дугогодишње познанство и међусобно поштовање председника Вучића и председника Бајдена. 

"Управо та чињеница представља велики ресурс за нашу земљу. Лично сам присуствовао њиховим ранијим састанцима и разговорима који су увек протицали у одличној атмосфери, атмосфери међусобног поштовања и уважавања. Самим тим, реч је о много интензивнијој и дуготрајнијој сарадњи него што је то био случај са било којим претходним председником САД, чиме је успостављен још један чврст темељ за даље унапређење наших односа на свим нивоима", оцењује он. 

Говорећи о томе колико је као недавно изабрани амабасадор Србије у Сједињеним Америчким Државама учинио, Ђурић каже да је на тој функцији тек месец дана, али да са својим тимом свакодневно интензивно ради на јачању односа две земље. 

"Дани су ми испуњени састанцима, разговорима и контактима не само са званичницима Стејт дипартмента, Конгреса и Националног савета за безбедност, већ и људима из ширег политичког и економског спектра, јавног живота, затим цивилног друштва, академске и културне сфере, као и са српском заједницом и удружењима наше дијаспоре", рекао је он. 

Додаје да ће се борити за сваку прилику да интензивира контакте са највишим америчким званичницима. 

"И да унапредимо положај наше земље у овдашњим круговима моћи, да афирмишемо наше националне интересе уз побољшање свеукупних односа и јачања веза са САД, првенствено у доменима који се осећају у свакодневном животу обичних људи, попут економије, образовања, науке, тиме градећи позиције и за веће политичко разумевање", каже Ђурић. 

Напомиње да током 2021. када обележавамо 140 година међусобних дипломатских односа, "инспирацију тражимо у историјским периодима савезништва, насупрот негативним и непријатним епизодама, верујући да период најбољих могућих односа Србије и САД тек долази". 

"Свакако ћемо се трудити да Србију представимо на један нов, другачији и јединствен начин", закључује Ђурић за Б92.нет.