Printer Friendly Version Ambasador Đurić: Ozbiljno računamo na dobre odnose na vrhu Srbije i SAD @ 21 January 2021 11:21 PM

Vašington, 21. januar 2021. godine - Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić kaže za RTS da je Srbija već nedeljama u kontaktu sa novom administracijom u SAD i da imamo dobre osnove za stabilne odnose u budućnosti. 

Govoreći za Dnevnik RTS-a, rekao da je Srbija već nedeljama i mesecima unazad aktivna u kontaktima sa predstavnicima Demokratske partije i nove administracije nakon verifikacije izbornih rezultata. 

„Nismo čekali jučerašnji dan, već smo nedeljama u kontaktu sa novom administracijom u Beloj kući, Stejt departmentu, Savetu za nacionalnu bezbednost", naglasio je ambasador Srbije u Vašingtonu. 

Istakao je da, u godini velikog jubileja, kad SAD i Srbija obeležavaju 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, „veoma ozbiljno računamo na dobre odnose na vrhu". 

„Nismo čekali da nas nešto iznenadi, već je predsednik Vučić godinama unazad gajio dobre lične odnose sa gospodinom Bajdenom, i pre nego što je postao predsednik SAD i u periodu kada više nije bio potpredsednik, isto važi i za gospodina Blinkena i druge zvaničnike", rekao je Đurić. 

Prema njegovim rečima, američka politika ima određene konstante. 

„Ako pogledamo kolika je viševekovna američka demokratska tradicija, osvrnimo se na jučerašnju ceremoniju koja se dešava svake četiri godine od 1788. godine, onda vam to govori koliko dugoročno Amerika projektuje ne samo svoju unutrašnju nego spoljnu poltiiku. Srbija danas energičnije nego ikada lobira, razgovara, održava komunikaciju na svim nivoima, ključno može da doprinese tome da ti odnosi budu bolji nego u prethodnom periodu", naveo je Đurić. 

Uveren je da Srbija danas, kako kaže, ima "dobru priču" koju može da prezentuje svim ljudima koji žele unapređenje odnosa u Vašingtonu. 

„Srbija je danas motor regiona, a oni koji su u Vašingtonu zainteresovani za stabilan region znaju da snažna Srbija znači stabilan region, a Srbija se zalaže za region bez granica, u kome ljudi slobodno trguju, cirkulišu, žive i rade, Srbija se zalaže za mir, Srbija je vojno neutralna zemlja i Srbija je danas u mnogo čemu model i uzor", istakao je ambasador Srbije u Vašingtonu. 

Dodao je da „želimo da odnos sa SAD bude jedan od stubova tog razvoja i te stabilnosti". 

„U činjenici da je naš državni vrh gradio lično poverenje upravo sa ljudima koji sada dolaze na funkcije, više, nasuprot onome što je uvređeno mišljenje, smo radili, ceo državni vrh Srbije, na odnosima sa ljudima koji sada dolaze, nego što je rađeno sa mnogim prethodnim administracijama i predsednicima uz sve razlike koje postoje po pitanju Kosova i Metohije", rekao je Đurić. 

Uveren je, kaže, da imamo dobru osnovu da gradimo stabilnu relaciju sa SAD u budućnosti. 

Poručio je građanima Srbije da će se ambasada 24 sata dnevno zalagati za srpske interese. 

Izvor: RTS