Printer Friendly Version Разговор амбасадора Ђурића са студентима Универзитета Џонс Хопкинс @ 22 January 2021 10:00 PM

Вашингтон, 22. јануар 2021. године – Амбасадор Р. Србије у САД Марко Ђурић одржао је данас виртуелно предавање студентима који похађају Програм управљања конфликтима на Факултету напредних међународних студија при Универзитету Џонс Хопкинс.

Тема предавања био је дијалог између Београда и Приштине у ширем контексту безбедносних, политичких, економских и друштвених питања, као и међународних односа и владавине права.

Амбасадор Ђурић говорио је о сопственом искуству и виђењу главних изазова у дијалогу Београда и Приштине. Нагласио је потребу за очувањем стабилности у региону као предуслова за даљи економски раст и опоравак Србије. У том смислу, амбасадор Ђурић истакао је значај заједничких напора ка постизању свеобухватнијег политичког решења.

Такође, изнео је своју визију региона заснованог на европском моделу без граница, са слободним протоком људи и добара, као и већим степеном повезаности на свим нивоима. 

Након предавања уследила је дискусија у којој је амбасадор одговарао на питања заинтересованих студената. 

У закључку излагања, амбасадор Ђурић је поновио важност очувања и неговања односа Србије и САД, чијим ће се даљим унапређењем открити нове области сарадње на плану промовисања мира и стабилности на Балкану, као и створити нове прилике за економски раст и развој.