Printer Friendly Version Razgovor ambasadora Đurića sa studentima Univerziteta Džons Hopkins @ 22 January 2021 10:06 PM

Vašington, 22. januar 2021. godine – Ambasador R. Srbije u SAD Marko Đurić održao je danas virtuelno predavanje studentima koji pohađaju Program upravljanja konfliktima na Fakultetu naprednih međunarodnih studija pri Univerzitetu Džons Hopkins.

Tema predavanja bio je dijalog između Beograda i Prištine u širem kontekstu bezbednosnih, političkih, ekonomskih i društvenih pitanja, kao i međunarodnih odnosa i vladavine prava.

Ambasador Đurić govorio je o sopstvenom iskustvu i viđenju glavnih izazova u dijalogu Beograda i Prištine. Naglasio je potrebu za očuvanjem stabilnosti u regionu kao preduslova za dalji ekonomski rast i oporavak Srbije. U tom smislu, ambasador Đurić istakao je značaj zajedničkih napora ka postizanju sveobuhvatnijeg političkog rešenja.

Takođe, izneo je svoju viziju regiona zasnovanog na evropskom modelu bez granica, sa slobodnim protokom ljudi i dobara, kao i većim stepenom povezanosti na svim nivoima.

Nakon predavanja usledila je diskusija u kojoj je ambasador odgovarao na pitanja zainteresovanih studenata.

U zaključku izlaganja, ambasador Đurić je ponovio važnost očuvanja i negovanja odnosa Srbije i SAD, čijim će se daljim unapređenjem otkriti nove oblasti saradnje na planu promovisanja mira i stabilnosti na Balkanu, kao i stvoriti nove prilike za ekonomski rast i razvoj.