Printer Friendly Version Učešće ambasadora Đurića na Vidovdanskom samitu lidera srpske dijaspore @ 26 January 2021 06:16 PM

Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić učestvovao je na drugom virtuelnom skupu srpskih organizacija i uticajnih pojedinaca iz Amerike "Vidovdanski samit lidera srpske dijaspore - Horizont 2050".

Ambasador Đurić je u uvodnom obraćanju predstavio prioritete misije Republike Srbije u SAD, posebno izrazivši spremnost za intenziviranje saradnje sa dijasporom, koja, prema njegovim rečima, predstavlja generator znanja, veština i kontakata koje treba staviti u funkciju predstavljanja Srbije kako novoj administraciji, tako i poslovnom svetu.

Osim potrebe zajedničkog delovanja Ambasade i istaknutih predstavnika dijaspore, Đurić je istakao i potrebu intenzivnog angažovanja počasnih konzula Republike Srbije u SAD u predstavljanju i zaštiti interesa Republike Srbije.

Ambasador Đurić je, takođe, naglasio da saradnja treba da bude dvosmerna, te da će Ambasada u svakom trenutku predstavljati otvoreni kanal za komunikaciju i saradnju sa maticom.

Učesnici samita su se saglasili o neophodnosti jedinstvenog nastupa i delovanja u cilju maksimiziranja kapaciteta za osnaživanje društveno-političkog uticaja srpskog korpusa u SAD.

“Vidovdanski samit lidera srpske dijaspore - Horizont 2050” je skup koji se održava sa ciljem formiranja tzv. ujedinjene platforme nove srpske dijaspore i svih njenih organizacija, inicijativa i uticajnih pojedinaca u SAD, a u cilju zajedničkog delovanja.