Printer Friendly Version Амбасада обележила Међународни дан сећања на жртве Холокауста @ 27 January 2021 10:38 PM

Вашингтон, 27. јануар 2021. године - Поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста, делегација Амбасаде Републике Србије у Вашингтону положила је данас венац на споменик жртвама Холокауста на Меморијалном јеврејском гробљу у Вашингтону.

Споменик је дело познатог уметника Филипа Ратнера и подигнут је 1975. године у знак сећања на трагичне судбине и страдања Јевреја, Рома, Срба и других народа у нацистичким логорима. На самом споменику угравирана су имена свих концентрационих логора Другог светског рата, међу којима су и Јасеновац, Госпић и Старо Сајмиште.

 

Амбасадор Републике Србије у САД Марко Ђурић је на зграду своје резиденције у Вашингтону, поред српске, окачио и заставу Израела у знак солидарности са пријатељским јеврејским народом са којим је наш народ делио тужну судбину и заједничку борбу против фашиста током Другог светског рата.

Том приликом, амбасадор је подсетио да је прошле године, када се широм света обележавала 75. годишњица Холокауста, Србија била једина земља на свету која је, по налогу председника Александра Вучића, на зграду Председништва у Београду поставила заставу са Давидовом звездом, у знак сећања на страдање јеврејског народа.

Међународни дан сећања на жртве Холокауста, који се у читавом свету обележава 27. јануара, установила је Генерална скупштина Уједињених нација, у знак сећања на 27. јануар 1945. године, када је Црвена армија ослободила логор Аушвиц-Биркенау, један од најозлоглашенијих нацистичких логора смрти у Европи. Сваке године на овај дан одаје се почаст милионима јеврејских жртава Холокауста и милионима других жртава нацистичког режима током Другог светског рата.