Printer Friendly Version И у хаосу и у напретку Срби и Американци су били савезници @ 29 January 2021 02:40 PM

Ауторски текст амбасадора Марка Ђурића

Прошло је 140 година од када су Србија и САД потписивањем трговинске и конзуларне конвенције успоставиле дипломатске односе. У то време две слободне нације препознале су заједнички интерес да установе своје односе уговорима. Уговорима су регулисана права грађана две земље, и узајамно пружана лична и имовинска заштита.

Потом се догодио 20. век. Век ломова, ратова, и светског хаоса. Али и век науке, уметности и светског напретка. И у ветровима ратова и у науци, и у хаосу и у напретку Срби и Американци били су савезници.

У оба светска рата, ратовали смо на истој страни, за заједничке идеале. Идеале слободе и правде. Срби, нису заборавили амерички Црвени крст, др Едварда Рајана, Џона Фротингама, припаднике америчке елите који су помогли нашем народу у Првом светском рату. Ни Американци мисију Халијард, када је 1944. године Југословенска војска у отаџбини спасила више од 500 америчких пилота сигурног заробљавања.

Најбољи српски научници, свет су променили радећи у САД. Тесла je повео свет у будућност изумима на пољу наизменичне струје, Пупин је усавршио бежичне комуникације и рендгенско снимање. Седморица Срба, било је у тиму научника који су спустили Нила Армстронга на Месец. Владе Дивац и Никола Јокић пронели су славу српске кошарке играјући за Лејкерсе из Лос Анђелеса и Нагетсе из Денвера. Ресторан Амбар где се служе српски специјалитети је један од најпопуларнијих у Вашингтону. Када ваш саговорник у Вашингтону није сигуран из које европске земље долазите, уколико изговорите, Тесла, Дивац, или Амбар, дочекаће вас широк осмех са речима ,,Сјајно, па ви сте из Србије!"

И поред добрих односа кроз протеклих 140 година, Србија и САД, кренули су силазном путањом крајем двадесетог века.

Након година неразумевања, у време када политичке елите нису разумеле промене у свету на крају двадесетог и почетку двадесет првог века, Србија данас напредује. Током протеклих седам година председник Александар Вучић започео је свеобухватне реформе. Реформе у економији, привреди, просвети, култури, прилагођавање спољне политике. Зато, Србија данас у свету има партнере и пријатеље, који увиђају наш положај. Партнере које је стекла, схватањем сложеног мозаика међународне политике и привреде, прилагођавањем своје спољне политике савременим геополитичким приликама, процесима и трендовима, као и приоритетима другачије, модерније и просперитетније Србије, лидера на простору Западног Балкана.

Нова генерација политичара, стасава у Србији предвођена председником Вучићем, градећи национално одговорну спољну политику, пружене руке.

Данашња Србија не жели затегнуте и тешке односе са САД. Желимо све супротно од тога. Нове генерације не треба да носе терет лоших одлука бивших политичара. Србија је успешнија из дана у дан, и ми желимо да САД буду део наше приче о успеху. Србија пружа руку пријатељства, исказује спремност за отварање новог поглавља пријатељстава и блиске сарадње наше две земље, на нашем заједничком историјском путу.

Снажни односи Србије са САД доприносе стабилности наше земље. Политички и економски јака Србија значи и стабилан Западни Балкан. Председник Вучић, председница Владе Ана Брнабић препознали су целокупан значај добрих односа са САД, и учинили кораке ка приближавању наших земаља. После деценија занемаривања односа са овом моћном земљом, председник Вучић је први који је својим политичким ауторитетом стеченим у земљи и међународним односима покренуо решавање најтежих питања која су дугогодишњи проблем српско-америчких односа.

Србија је два пута заредом проглашена за светског лидера по страним гринфилд инвестицијама, од стране Фајненшалтајмса. Америчке компаније су својим инвестицијама допринеле овом престижном рангу Србије. Војна и полицијска сарадња, добиле су веће оцене него сарадња САД са великим европским државама. Показујемо да тамо где Србија и САД сарађују, успеси не изостају.

Унапређење политичких односа наше две земље је приоритет. Међутим, обављајући дужност амбасадора Србије у Вашингтону, радићу на олакшању функционисања привреде и живота грађана.

Морамо да интензивно разговарамо са нашим расејањем у САД. Нама су наши Срби у Америци најближи Американци, најстабилнији мост између Србије и САД.

Вашингтон, 29. јануар 2021. године