Printer Friendly Version Ambasador Đurić razgovarao sa kongresmenom Mrvanom @ 8 February 2021 02:50 PM

Vašington, 6. februar 2021. godine - Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić sastao se u Vašingtonu sa kongresmenom Frenkom Mrvanom, demokratskim predstavnikom savezne države Indijane u Donjem domu Kongresa SAD.

Tokom razgovora, kongresmen Mrvan prihvatio je poziv ambasadora Đurića da se pridruži sastavu Srpskog kokusa na Kapitol hilu. Istakao je da će mu biti zadovoljstvo da, zajedno sa drugim članovima Srpskog kokusa, radi na stvaranju snažnije slike Srbije pred administracijom novoizabranog predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Zahvalivši Mrvanu na podršci i pristupanju našem Kokusu, Đurić je ponovio da je jedan od ciljeva koje je sebi postavio preuzimanjem dužnosti ambasadora u SAD upravo intenziviranje kontakata sa kongresmenima i uvećanje Srpskog kokusa. Podsetio je i da su odnosi sa SAD jedan od stubova spoljne politike Srbije, te da će u narednom periodu, u godini kada obeležavamo 140 godina diplomatskih odnosa, nastojati da ključne prioritete naše državne i nacionalne politike na najbolji mogući način predstavi svim glavnim akterima američke izvršne i zakonodavne vlasti.

Na opštim izborima za Predstavnički dom, održanim 3. novembra 2020. godine, kongresmen Mrvan pobedio je republikanca Marka Lejvu, a zakletvu, kojom je i zvanično stupio na dužnost u 117. sazivu Kongresa SAD, položio je 3. januara 2021. godine.

Srpski kokus u američkom Kongresu predstavlja dvopartijsku interesnu grupu članova iz redova demokrata i republikanaca, koje okuplja zajednički interes za daljim unapređenjem odnosa Srbije i SAD. Kopredsedavajući našeg Kokusa su Stiv Stajvers, republikanac iz Ohaja, i Emanuel Kliver, demokrata iz Misurija.