Printer Friendly Version Честитка председника САД поводом Дана државности Србије @ 8 February 2021 03:10 PM

Београд, 7. фебруар 2021. године - Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден упутио је писмо-честитку председнику Републике Србије Александру Вучићу поводом Дана државности Србије, у којој се каже:

„У име америчког народа упућујем искрене честитке Вама и Вашим суграђанима поводом Дана државности Србије 15. фебруара.

Имајући у виду 140 година партнерства између наших двеју земаља, Сједињене Државе остају трајно посвећене унапређењу економске сарадње, регионалне стабилности и демократских вредности.

И даље остајемо непоколебљиви у подршци циљу Србије у погледу европских интеграција и пружамо вам подстицај да и даље предузимате тешке кораке ка постизању тог циља, укључујући увођење неопходних реформи и постизање свеобухватног споразума о нормализацији са Косовом, који је фокусиран на међусобно признање.

Снага наших односа темељи се на дубокој историји веза између наших народа који су ратовали као савезници у оба светска рата и ми изузетно ценимо велики допринос који су Срби дали америчком друштву у многим областима. Такође ценимо нашу блиску сарадњу у борби против пандемије Ковид-19, док се заједно суочавамо са овим глобалним изазовом без преседана.

Радујем се сарадњи са Вама на продубљивању пријатељских веза између наших земаља и јачању односа између Србије и Сједињених Држава. Вама и народу Србије желим да радосно прославите свој празник“, наводи се у честитки председника Бајдена.