Printer Friendly Version Radovi Dejana Mraovića na izložbi na Univerzitetu Ohajo @ 15 March 2021 04:23 PM

Vašington, 5. mart 2021. godine - Dva umetnička dela Dejana Mraovića, magistra grafičkog dizajna i profesora na Fakultetu lepih umetnosti Univerziteta Vejlend u Teksasu izabrana su za retrospektivnu izložbu pod nazivom “REACH: 50+ Years of Works by OHIO Graphic Design Alumni”.

Na prvom posteru predstavljeno je šest dinarskih novčanica dizajniranih za Narodnu banku Srbije u Beogradu. Po rečima autora, prednja i zadnja strana svake dinarske novčanice predstavlja najveće sinove i kćeri Srbije: Dragoslava Srejovića, Vuka Stefanovića Karadžića, Milenu Pavlović-Barili, Nikolu Teslu, Jovana Cvijića i Slobodana Jovanovića.

Drugi poster prikazuje Serbianu, poseban sans-serifni font sa latiničnim i ćiriličnim slovima. S obzirom na to da je ovo višegodišnje kreativno istraživanje urađeno u saradnji sa Narodnom bankom Srbije u Beogradu, autor Dejan Mraović ponudiće svoja umetnička rešenja nove serije dinara i fonta Serbiana Narodnoj banci Srbije za eventualnu implementaciju i upotrebu.

Izložba prikazuje tipografiju, kompleksne komunikacione sisteme, te raznolikost grafičkog dizajna u savremenoj kulturi. Na njoj su predstavljeni radovi 20 odabranih grafičkih dizajnera, bivših studenata Fakulteta lepih umetnosti Univerziteta Ohajo.

Izložba je otvorena 18. februara 2021. godine, a radovi se mogu videti do 11. marta 2021. godine u Trisolini galeriji Bejker univerzitetskog centra, kao i na internet stranici: https://www.ohio.edu/fine-arts/reach.