Printer Friendly Version Амбасадор Ђурић са лидерима пословне заједнице у Америци @ 16 March 2021 05:12 PM

Вашингтон, 10. март 2021. године - Амбасадор Р. Србије у САД Марко Ђурић разговарао је данас у Вашингтону са представницима 16 великих америчких компанија, заинтересованих за сарадњу и пословање у нашој земљи.

Састанак је одржан на иницијативу Ерика Стјуарта, председника Америчко-централноевропске пословне асоцијације (AЦEБA) и некадашњег заменика помоћника министра трговине САД.

Амбасадор Ђурић представио је актуелну економску ситуацију у Србији, која је, упркос отежавајућим околностима пандемије, стабилна и са тенденцијом побољшања најважнијих показатеља. Томе су допринеле правовремене економске реформе и мере фискалне консолидације, као и свеукупна одговорна економска политика нашег државног руководства.

„Председник Вучић је са својим тимом спровео реформе које су постале школски пример успеха у глобалним размерама када је реч о макроекономији. То Србију чини премијум дестинацијом за улагања. Желимо да заједно са економским опоравком Америке расте и Србија“ рекао је Ђурић.

Амбасадор је посебно нагласио да је, у прошлој години, наша земља забележила најмањи пад БДП у Европи, као и да се ове године предвиђа да ће, по стопи раста БДП, Србија бити међу прве три земље у Европи.

Управо је макроекономска стабилност, по речима амбасадора, допринела привлачењу рекордног износа страних директних инвестиција од око 3 милијарде УСД, по чему се Србија позиционирала као лидер у региону.

Поред драстичног смањења стопе незапослености и њеног одржања на нивоу од 8% чак и у пандемијским условима, амбасадор је додао и да је наша земља успела да достигне прво место у свету по броју креираних нових радних места per capita.

Осврнувши се на чињеницу да су дипломатски односи Србије и САД успостављени закључивањем управо Трговинског споразума пре 140 година, амбасадор Ђурић оценио је да билатерални економски односи бележе тренд раста последњих година, али и да свакако треба тежити даљем унапређењу и проширењу сарадње на привредном плану.

У том контексту, нагласио је све најважније предности пословања у Србији – почев од повољног геостратешког положаја, ниских оперативних трошкова пословања, могућности приступа и пласмана производа и услуга на трећим тржиштима, конкурентне пореске политике, као и високо квалификоване радне снаге.

Бројни државни подстицаји инвеститорима, затим директне новчане субвенције, као и царинске и пореске олакшице које држава ставља на располагање инвеститорима, како је навео амбасадор, чине Србију изузетно повољним пословним окружењем. О томе сведочи и континуирано побољшање нашег кредитног рејтинга и високо рангирање на тзв. дуинг бизнис листи.

Представници Асоцијације АЦЕБА и 16 компанија, међу којима су били и представници компаније Филип Морис, Моторола, Локид Мартин, Мерк, Виза, Ситибенк, Рејтеон и Џон Дир, похвално су се изразили о макроекономским показатељима Србије, уз оцену да наша земља поседује значајан потенцијал за улагање и пословање.

Као посебно упечатљиве, истакли су податке о броју вакцинисаних лица у Србији, процесу вакцинације, доступности вакцина различитих произвођача, као и о свеукупном добросуседском постављању Србије према државама региона током пандемије.

Америчка-централноевропска пословна асоцијација (The American-Central European Business Association - ACEBA) је кровна организација пословне заједнице у САД, посвећена унапређењу економске сарадње САД и 15 земаља Централне и Источне Европе. Ова Асоцијација служи као платформа за дијалог представника великих америчких компанија и америчких званичника са политичким и пословним лидерима земаља ЦЕИ.