Printer Friendly Version Ambasador Đurić: Ideologija uništavanja svega srpskog i dalje moćna @ 17 March 2021 08:55 PM

Ambasador Republike Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ocenio je danas, povodom 17. godišnjice pogroma Srba na Kosovu i Metohiji, da je ideologija u čijoj je osnovi potreba za sistematskim uništavanjem svega srpskog na teritoriji Pokrajine, koja je svoj tragični vrhunac dostigla 17. marta 2004. godine, i dalje moćna.

Marko Đurić, koji je pre stupanja na dužnost ambasadora bio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, istakao je u objavi na tviteru da se od 2004. godine srpski narod svake godine na ovaj dan seća i tuguje za desetinama ubijenih, stotinama ranjenih i više od 4.000 građana prognanih iz svojih domova.

Ambasador Đurić rekao je da je tog dana uništeno i ozbiljno oštećeno više od 900 civilnih i crkvenih imanja, uključujući 35 pravoslavnih crkava i manastira, zatim brojni srednjovekovni spomenici, verski i kulturni predmeti, od kojih su neki čak i na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine.

 

Nažalost, ideologija u čijoj je osnovi potreba za sistematskim uništavanjem svega srpskog na teritoriji Kosova i Metohije, koja je svoj tragični vrhunac dostigla 17. marta 2004. godine, i dalje je moćna, stoga je na svima nama da ne dozvolimo da se ikada više dogodi bilo kakav egzodus ili pogrom, poručio je Đurić.

Izvor: Tanjug