Printer Friendly Version Амбасадор Ђурић разговарао са почасним конзулом Србије у Охају Алексом Маческим @ 21 April 2021 03:04 PM

Вашингтон, 5. април 2021. године – Активности бројне српске заједнице у Охају и овогодишње обележавање два значајна јубилеја у српско-америчким односима били су теме разговора амбасадора Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама Марка Ђурића са почасним конзулом Републике Србије у Охају Алексом Маческим.

Поред обележавања 15 година од успостављања Програма државног партнерства Србије и Охаја, амбасадор Ђурић упознао је Маческог и са плановима наше Амбасаде у Вашингтону за прославу 140 година од успостављања дипломатских односа Србије и САД.

 

„Срби у Америци су нама најближи Американци. Они су и најбољи амбасадори наше земље који, чувајући и негујући свој идентитет, културу и језик у страној земљи, представљају снажан мост пријатељства Србије и САД“ казао је Ђурић.

„Управо због тога сматрам да је наша дијаспора кључан чинилац даљег јачања и проширења свеукупне сарадње наших двеју земаља“ додао је Ђурић.

Алекс Мачески пренео је заинтересованост америчко-српске заједнице у Охају за укључивање у активности обележавања двеју важних годишњица. Такође је упутио позив амбасадору Ђурићу да посети Српску културну башту у Кливленду, насталу залагањем самог Маческог и припадника наше тамошње дијаспоре.

Српска културна башта представља својеврсни спомен-парк великанима српске историје и красе га бисте Николе Тесле, Михајла Пупина, Вука Караџића, Стевана Ст. Мокрањца, Милеве Марић-Ајнштајн, Надежде Петровић и других.

Република Србија до сада је именовала укупно 6 почасних конзула у различитим савезним државама САД. То су истакнути амерички грађани који својим залагањем доприносе јачању привредних, културних и академских веза Србије и САД, а неки од њих имају српске корене и активни су припадници наше дијаспоре.