Printer Friendly Version Ambasador Đurić: SAD vide Srbiju kao lidera regiona u borbi sa virusom korona @ 4 June 2021 10:17 PM

Vašington, 9. april 2021. godine - Ambasador Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić kazao je da zvaničnici SAD na Srbiju gledaju sa velikim poštovanjem i doživljavaju je kao lidera u ovom delu Evrope, koji se ozbiljno suočio sa virusom korona.

Govoreći o imunizaciji u Americi, Đurić je u izjavi za „TV Vesti“ rekao da je ona dobila na brzini, jer se dnevno vakciniše između dva i po i čak više od tri miliona ljudi, te da će tokom leta biti zaokružena.

Đurić je naveo da postoji problem koji se sastoji u tome što jedan deo stanovništva osporava značaj vakcine, pa političari pozivaju građane da se vakcinišu.

Proces imunizacije u Srbiji je u SAD pozitivno odjeknuo, rekao je ambasador i naglasio, da kada razgovarate sa zvaničnicima SAD i kažete da ste iz Srbije, oni kažu: „Vi dolazite iz zemlje koja je lider u tom delu Evrope i to govori o vašem ozbiljnom odnosu prema ovom problemu“.

Prema njegovim rečima, Kosovo i Metohija je jedna od tema gde ne postoji poklapanje stavova Srbije i SAD.

„Veoma je značajno da mi danas možemo da kažemo da predstavljamo zemlju koja je čvrsto opredeljena za dijalog“, rekao je on.

Ambasador je naglasio da se trudi da razgovara s onima koji tradicionalno nisu na strani Srbije, ali i da polako dolazi do smene generacija.

„Trudim se da razgovaram s onima koji nam tradicionalno nisu naklonjeni, paralelno s radom sa novim ljudima koji polako smenjuju ove koji su bili devedesetih“, istakao je Đurić.

Dodao je da je Srbija sada, jedna nova Srbija koja „ruši zidove između bivših zemalja“ i da se on trudi da sa predstavnicima naše dijaspore radi na izgradnji infrastrukture za budući uticaj i relacije Srbije i SAD.

„Ovo čime se danas bavimo u Vašingtonu je dugoročno ulaganje u našu decu i budućnost Srbije“, zaključio je Đurić.

Izvor: Tanjug