Printer Friendly Version САД: Ђурић предао акредитиве генералном секретару Организације америчких држава @ 7 June 2021 09:46 PM

Вашингтон, 12. април 2021. године – Амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић предао је данас акредитивна писма генералном секретару Организације америчких држава Луису Алмагру, чиме је и званично постао стални посматрач при овој регионалној организацији.

У изузетно срдачном разговору, амбасадор Ђурић истакао је посвећеност Републике Србије даљем развоју сарадње са ОАД и неговању билатералних односа са државама Северне и Латинске Америке и Кариба.

„Данашња јака Србија, која се убрзано развија, жели да буде чврсто упориште земаља Латинске Америке у Европи. Највећа компаративна предност Србије лежи управо у нашој спремности и отворености за сарадњу са свим регионима и државама света,“ указао је Ђурић.

„Традиција сарадње Србије и земаља чланица ОАД сеже у далеку прошлост, а заједничке вредности и принципи које деценијама делимо споне су које нас нераскидиво вежу“, истакао је Ђурић, преневши том приликом Алмагру поруке пријатељства у име народа Србије, председника Александра Вучића, председнице Владе Ане Брнабић и министра спољних послова Николе Селаковића.

Организација америчких држава представља најстарију регионалну организацију на свету која окупља 35 држава Латинске Америке и Кариба са статусом чланице, као и 72 државе света са статусом сталног посматрача.

Републици Србији додељен је статус сталног посматрача при овој Организацији 2002. године, а наши представници активно учествују у Генералним скупштинама ОАД од 2011. године.