Printer Friendly Version Ambasador Đurić sa glavnim operativnim direktorom Američke razvojne finansijske korporacije @ 7 June 2021 10:54 PM

Vašington, 15. april 2021. godine – Ambasador Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić razgovarao je sa Dejvidom Marčikom, glavnim operativnim direktorom Američke razvojne finansijske korporacije (DFC), o budućim planovima za poslovanje Kancelarije DFC u našoj zemlji.

Tokom razgovora, ambasador Đurić ukazao je da Srbija visoko uvažava činjenicu da je rukovodstvo DFC izabralo Beograd kao sedište svoje regionalne kancelarije. Time je, kako je istakao, poslat jasan signal da se naša zemlja percipira kao politički i ekonomski stožer Balkana, i kao država sa ključnom ulogom u prosperitetu čitavog regiona.

 

„Postojanjem Kancelarije DFC u Beogradu potvrđena je posvećenost SAD daljem razvoju bilateralne ekonomske saradnje sa Srbijom“, ocenio je Đurić.

Pored podrške razvoju infrastrukture, za nas je od značaja i planirana podrška malim i srednjim preduzećima putem garantnih šema i kreditnih linija komercijalnih banaka.

Osvrnuvši se na trend rasta IT sektora i izvoza naših usluga u SAD, ambasador Đurić izneo je nadu da će naš izvoz usluga uskoro prevazići ukupan obim spoljnotrgovinske razmene sa SAD.

Đurić je izrazio i uverenje da će se daljim radom i sveukupnim angažmanom Kancelarije DFC u Beogradu nesumnjivo stvoriti uslovi za proširenje mreže investicionih aktivnosti SAD i američkih kompanija u čitavom regionu.

Američka razvojna finansijska korporacija predstavlja američku razvojnu banku koja funkcioniše po principu povezivanja sa privatnim sektorom, uz ispunjenost socijalnih i ekoloških kriterijuma, kao i principa transparentnosti