Printer Friendly Version Predsednik Vučić razgovarao putem video linka sa predstavnicima Atlantskog saveta @ 6 July 2021 09:26 PM

22. април 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас путем видео линка са представницима Атлантског савета (Atlantic Council) o ситуацији у вези са пандемијом Ковид-19, као и о регионалним питањима и спољнополитичким приоритетима земље.

Председник Вучић је нагласио да се у набавци вакцина Србија није понашала геополитички, већ само имајући у виду спасавање људских живота.

Он је рекао да не верује да је оно што је урадио тим на који је поносан, а чији је он део, нешто огромно историјско, иако је Србија својим напорима добила више вакцина од осталих.

Председник Вучић је истакао да је успех Србије у набавци вакцина везан за успехе у економији и навео да је Србија по расту друга у Европи, те да ММФ прогнозира Србији раст од 5 одсто за текућу годину, док су домаћа предвиђања између 6 и 6,5 одсто раста БДП-а.

Он је додао да су снажењу економије Србије допринеле и директне стране инвестиције и подсетио да је прошле године Србија привукла скоро 70 одсто свих инвестиција у региону, што је најважнији стуб нашег привредног раста, поред веће јавне потрошње.

„Ти добри резултати су постигнути реформама покренутим 2014. и 2015. године“, објаснио је председник Вучић и додао да је поносан што је Србија могла да помогне региону.

Председник Вучић изразио је очекивање да ће ЕУ у приступним преговорима отворити кластер са Србијом у јуну.

„Почели смо да постижемо резултате по бројним питањима из области владавине права. Мислим да добро напредујемо и у борби против организованог криминала. Наравно да постоје проблеми са којима морамо да се суочимо. Морамо да инвестирамо огромне напоре у савладавању свих тих проблема. Спремни смо да саслушамо све критике. Ако смо способни да постижемо резултате у економији и вакцинацији, немам сумње да смо способни да побољшамо и стање људских права и демократије“, закључио је председник Вучић.

Он је истакао да је најважније очување мира и стабилности у региону и да би регион западног Балкана могао да буде мотор развоја целе Европе уколико би дошло до формирања јединственог тржишта у оквиру иницијативе "мини шенген".

Председник Вучић је, говорећи о ситуацији на Kосову и Метохији, рекао да обе стране морају да испуне оно што је потписано у Бриселу.

„Од Београда не чујете никакве уцене. Не претимо ратном компензацијом и тужбама, али то сваки дан чујемо од Приштине и нема реакције САД и ЕУ“, навео је председник и истакао да је важно да се повећа поверење између две стране и да се не сме стварати непријатељска атмосфера.

Он је нагласио да Србија мора више да уложи у однос са САД и повећа поверење америчке стране.

„Потребне су нам САД као пријатељ Србије јер можемо да урадимо нешто добро. Можемо да напредујемо уз подршку САД. То је предуслов за напредак економије. Можда САД нису наш најбољи пријатељ, али су пријатељ са којим имамо заједнички интерес и заједничку будућност“, рекао је председник Вучић и додао да Србија жели да има што више подршке.

Он је подсетио да постоји војно техничка сарадња, али и сарадња на другим пољима. „Све више расте и занимање америчких компанија које су спремне да улажу“, закључио је председник Вучић.

Говорећи о зеленој агенди, председник Вучић је навео да то није лако питање за регион, као ни Србију, иако су сви сагласни да је зелена трансформација неопходна.

„Сада више нису главна тема радна места и животни стандард јер грађани знају да све иде добрим путем, већ се говори о екологији. Заштита животне средине је битна тема, којој ћемо се посветити, али не треба ићи у крајност“, поручио је председник Вучић и истакао да је поносан на развој Србије.

Извор: www.predsednik.rs

Фото: www.predsednik.rs