Printer Friendly Version Ambasador Đurić: Mi nemamo non-pejpere, ali imamo svoj "jes-pejper" @ 7 July 2021 09:08 PM

04. maj 2021.

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je njegova poruka sagovornicima iz međunarodne zajednice da Srbija nema nikakve non-pejpere, ali da ima svoj “jes-pejper” - a to je plan “Srbija 2025” predsednika Aleksandra Vučića.

Đurić je objasnio da to podrazumeva želju da se radi na podizanju životnog standarda, da se dođe do prosečne plate od 900 i penzije od oko 500 evra, da se zadrže mladi u zemlji, da Srbija bude zemlja koja privlači najviše stranih investicija, čuva prijateljstva na Istoku i Zapadu i bude država koja je otvorena za iskrenu saradnju sa svima.

"To je srpski jes-pejper, to je da saradnji u regionu, da pomirenju u regionu, ali i da snažnoj i razvijenoj Srbiji", rekao je Đurić za TV Vesti.

Prema njegovim rečima, non-pejpere ostavljamo onima koji žele da ih koriste da bi pokušali da obesmisle svaki legitimni srpski interes, jer neki su jedva dočekali pojavu nonpejpera da pokušaju da na neki način omalovaže svaku ideju da bi Srbi u odnosima u regionu trebalo da za sebe ostvare bilo kakvu korist.

“Meni to liči na bacanje prašine u oči i skretanje teme od toga šta rade prištinske vlasti i od pokušaja stvaranja velike Albanije i pokušaja da se umanje prava Srba na drugim mestima u regionu… Mi se ne bavimo takvim stvarima, mi imamo plan za razvoj naše zemlje i da u regionu stvaramo mostove saradnje. Ali ne treba imati iluzija, jer Srbija se i danas suočava sa raznim pritiscima, ali Srbija danas nastupa sa rastućim samopouzdanjem”, objasnio je Đurić.

U SAD se, kako je dodao, naširoko piše o uspesima Srbije u vakcinaciji i tome kako je postala neočekivani favorit u borbi protiv epidemije kovida i ekonomskom oporavku, što je, kaže, posledica dobre organizacije, domaćih digitalnih sistema za distribuciju vakcina i neideologizovane zdravstvene politike koja nam je omogućila da vakcine nabavimo sa svih meridijana.

“Srbija je danas zaista zemlja koja prednjači u pozivanju na normalizaciji odnosa u regionu, na izgradnju ekonomije i saradnje i slobodu protoka ljudi, kapitala, robe i usluga , i Srbija je danas po mnogo čemu primer uspeha. Zato nije toliko teško pobiti argumente onih koji su možda ponekad i plaćeni lobisti drugih strana”, rekao je Đurić. Prema njegovim rečima, Srbija je danas, uz podršku predsednika Vučića i vlade, daleko prisutnija u SAD nego u prethodnom periodu, i danas intenzivno gradimo infrastrukturu za to da se glas Srbije čuje dobro, daleko i na svim adresama na kojima je to relevantno.

“Kada govorimo o KiM, ili politici Srbije prema BiH, Crnoj Gori, ja danas sa mnogo samopouzdanja mogu da kažem da jedna Srbija koja ima privredni rast, koja gradi sedam autoputeva, ima životni interes, ne da osvaja i nameće drugima svoju volju, nego da gradi mostove saradnje i povezivanja. Mi, Srbi, kao narod koji je brojčano najveći u regionu imamo svaki interes da budemo bolje povezani sa sunarodnicima i za tu vrstu stava ovde ima sluha”, kazao je Đurić.

Kako je dodao, pojedine političke strukture iz regiona, koje se opiru povezivanju i žele da zadrže kontrolu nad svojim "malim zabranima" na taj način što ih drže izolovanima, traže utočište u analitičarima i komentatorima iz 90-ih za koje su, kaže, navikli da od njih dobijaju apriori podršku.

“Kada je reč o odnosu Vašingtona prema regionu, nisam mogao da čujem u izlaganjima najviših američkih zvaničnika da je reč o jednom od prvih prioriteta njihove spoljne politike, ali je nesumnjivo da oni ostaju zainteresovani za to da budu aktivan učenik u dijalogu Beograda i Prištine, dešavanjima u BiH i u mnogim drugim pitanjima, i mi sa njima vodimo aktivan dijalog kako bismo mogli da na najbolji moguć način usaglasimo naše interese i da za naš narod izvučemo što je moguće vise”, rekao je Đurić.

On je zaključio da niko ne treba da ima iluzije da je bez aktivnog dijaloga Srbije i SAD moguće rešiti ozbiljne regionalne probleme.

Izvor: Tanjug