Printer Friendly Version Најава радне посете амбасадора Ђурића савезној држави Охајо @ 12 July 2021 08:20 PM

Амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић боравиће у радној посети савезној држави Охајо ради сусрета са тамошњим америчким званичницима и представницима српске заједнице.

Амбасадор Ђурић најпре ће посетити главни град Колумбус, где ће се, у својству почасног госта, обратити на Заједничкој конференцији војних лидера у организацији Националне гарде Охаја, а на позив њиховог команданта, генерал-мајора Џона Хериса.

У наставку посете Колумбусу, амбасадор Ђурић ће, у име Владе Републике Србије, потписати Меморандум о разумевању и сарадњи у области образовања између Србије и Охаја, договореног у оквиру цивилног сегмента нашег Програма државног партнерства са Охајом.

Радни боравак у Охају биће закључен посетом Кливленду на позив почасног конзула Републике Србије у Охају Алекса Маческог, као и сусретима са истакнутим појединцима наше бројне дијаспоре.

Србија и Охајо успоставили су сарадњу кроз Програм државног партнерства инициран потписивањем Споразума о статусу снага 2006. године у Вашингтону.

Сарадња се примарно реализује на војно-војном плану и кроз заједничке активности Војске Србије и Националне гарде Охаја.

Партнерство се временом унапређивало и развијало, да би САД данас оцениле Програм државног партнерства са Србијом као један од најуспешнијих билатералних програма међу више од 60 успостављених програма широм света.