Printer Friendly Version Najava radne posete ambasadora Đurića saveznoj državi Ohajo @ 12 July 2021 08:22 PM

Ambasador Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić boraviće u radnoj poseti saveznoj državi Ohajo radi susreta sa tamošnjim američkim zvaničnicima i predstavnicima srpske zajednice.

 

Ambasador Đurić najpre će posetiti glavni grad Kolumbus, gde će se, u svojstvu počasnog gosta, obratiti na Zajedničkoj konferenciji vojnih lidera u organizaciji Nacionalne garde Ohaja, a na poziv njihovog komandanta, general-majora Džona Herisa.

U nastavku posete Kolumbusu, ambasador Đurić će, u ime Vlade Republike Srbije, potpisati Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti obrazovanja između Srbije i Ohaja, dogovorenog u okviru civilnog segmenta našeg Programa državnog partnerstva sa Ohajom.

Radni boravak u Ohaju biće zaključen posetom Klivlendu na poziv počasnog konzula Republike Srbije u Ohaju Aleksa Mačeskog, kao i susretima sa istaknutim pojedincima naše brojne dijaspore.

Srbija i Ohajo uspostavili su saradnju kroz Program državnog partnerstva iniciran potpisivanjem Sporazuma o statusu snaga 2006. godine u Vašingtonu.

Saradnja se primarno realizuje na vojno-vojnom planu i kroz zajedničke aktivnosti Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja.

Partnerstvo se vremenom unapređivalo i razvijalo, da bi SAD danas ocenile Program državnog partnerstva sa Srbijom kao jedan od najuspešnijih bilateralnih programa među više od 60 uspostavljenih programa širom sveta