Printer Friendly Version Ambasador Đurić na Zajedničkoj konferenciji vojnih lidera Ohaja @ 12 July 2021 08:46 PM

Kolumbus, 14. maj 2021. godine - Ambasador Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić učestvovao je na Zajedničkoj konferenciji vojnih lidera Ohaja kao počasni gost general-majora Džona Herisa, komandanta Nacionalne garde Ohaja.

Ambasador Đurić prvi je i jedini strani ambasador kojem je upućen poziv i ukazana čast da govori na Konferenciji najviših vojnih lidera u Ohaju.

U obraćanju, ambasador Đurić izrazio je zahvalnost komandantu Džonu Herisu i pripadnicima Nacionalne garde Ohaja na petnaestogodišnjem partnerstvu sa Vojskom Srbije koje je vremenom preraslo u prijateljstvo kako pripadnika oružanih snaga, tako i naših dvaju naroda.

“Zvezda vodilja u godini kada obeležavamo dva značajna jubileja - 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD, i 15 godina Programa državnog partnerstva Srbije i Ohaja, jeste naša zajednička istorija kao osnov naše zajedničke budućnosti, naše istorijsko savezništvo u oba svetska rata u kojima smo se, rame uz rame, borili za zajedničke vrednosti i principe na kojima su danas zasnovane naše dve nacije” rekao je Đurić.

Sama činjenica da se Đurić obratio na ovom skupu isključivo vojnog karaktera svedoči, po njegovim rečima, upravo o dubini i jačini partnerstva Srbije i Ohaja.

Đurić je, takođe, preneo vojnom vrhu Ohaja pozdrave predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića.

“Srbija pamti i uvek će pamtiti podršku, pomoć i prijateljstvo Nacionalne garde Ohaja i naroda Ohaja. Raduje me što je naša saradnja prevazišla vojne okvire proširivši se i na segmente ekonomije i obrazovanja. Nastavićemo da pronalazimo i negujemo i druge zajedničke niti našeg prijateljstva“, dodao je Đurić.