Printer Friendly Version Амбасадор Ђурић посетио Српску културну башту у Кливленду @ 14 July 2021 08:48 PM

Кливленд, 17. мај 2021. године - У наставку радне посете Охају, амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић посетио је Српску културну башту у Кливленду и имао низ састанака са представницима наше дијаспоре из Охаја и Пенсилваније.

Амбасадору Ђурићу уручена је Повеља градоначелника Кливленда Френка Џексона у част пријатељских односа Србије и Охаја.

Амбасадор Ђурић је у Кливленду обишао Српску културну башту - својеврстан спомен-парк нашим великанима, настао залагањем почасног конзула Републике Србије у Охају Алекса Маческог.

Међу бистама у овом врту налазе се нека од највећих имена у српској историји, култури и науци - Никола Тесла, Михајло Пупин, краљ Петар I, Стеван Мокрањац, Надежда Петровић, Милева Марић, Вук Караџић.

У обиласку му се придружила и Џорџин Вило, градоначелница Јужног Јуклида, града у Охају са којим је, у оквиру Програма државног партнерства Србије и Охаја, побратимљено Краљево.

Током боравка у Кливленду, амбасадор Ђурић сусрео се и са представницима Српског народног савеза из Питсбурга, једне од најстаријих организација наше заједнице у САД.

Са њима је разговарао о повезивању српске дијаспоре широм САД и њиховом укључивању у активности Амбасаде у Вашингтону на плану обележавања 140. годишњице дипломатских односа Србије и САД.