Printer Friendly Version Ambasador Đurić posetio Srpsku kulturnu baštu u Klivlendu @ 14 July 2021 08:51 PM

Klivlend, 17. maj 2021. godine - U nastavku radne posete Ohaju, ambasador Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić posetio je Srpsku kulturnu baštu u Klivlendu i imao niz sastanaka sa predstavnicima naše dijaspore iz Ohaja i Pensilvanije.

 

Ambasadoru Đuriću uručena je Povelja gradonačelnika Klivlenda Frenka Džeksona u čast prijateljskih odnosa Srbije i Ohaja.

 

Ambasador Đurić je u Klivlendu obišao Srpsku kulturnu baštu - svojevrstan spomen-park našim velikanima, nastao zalaganjem počasnog konzula Republike Srbije u Ohaju Aleksa Mačeskog.

 

Među bistama u ovom vrtu nalaze se neka od najvećih imena u srpskoj istoriji, kulturi i nauci - Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, kralj Petar I, Stevan Mokranjac, Nadežda Petrović, Mileva Marić, Vuk Karadžić.

U obilasku mu se pridružila i Džordžin Vilo, gradonačelnica Južnog Juklida, grada u Ohaju sa kojim je, u okviru Programa državnog partnerstva Srbije i Ohaja, pobratimljeno Kraljevo.

 

Tokom boravka u Klivlendu, ambasador Đurić susreo se i sa predstavnicima Srpskog narodnog saveza iz Pitsburga, jedne od najstarijih organizacija naše zajednice u SAD.

Sa njima je razgovarao o povezivanju srpske dijaspore širom SAD i njihovom uključivanju u aktivnosti Ambasade u Vašingtonu na planu obeležavanja 140. godišnjice diplomatskih odnosa Srbije i SAD