Printer Friendly Version Амбасадор Ђурић: Нова администрација ће поштовати Вашингтонски споразум @ 14 July 2021 09:43 PM

Београд, 23. мај 2021. године

Нова администрација Сједињених Америчких држава прихвата обавезе из Вашингтонског споразума који је закључен током мандата бившег председника Доналда Трампа, изјавио је Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић.

Ђурић је рекао да је то за нас добра вест, јер у том споразуму постоји читав низ елемената везан за нашу инфраструктуру, економију, заштиту наше цркве, између осталог и пресуде везане за манастир Дечани које треба да се примењују.

Ђурић је истакао да је представљати Србију у Сједињеним Америчким Државама велика одговорност и да ширење истине и политичких порука о нашој земљи захтева прилагођавање америчким наративима и начину размишљања.

У том контексту, Ђурић је открио и да Србија суштински деценијама није била присутна у Сједињеним Америчким Државама у мери у којој је било потребно, с обзиром на значај одлука које се тамо доносе.

"Време је да се то промени и последњих неколико месеци смо имали врло интензивне контакте и већ 25 састанака са члановима Конгреса", рекао је Ђурић истичући да се то дешавало у периоду док је Вашингтон био затворен због пандемије.

Ђурић је рекао да градимо здрав и добар српски кокус, односно Удружење чланова америчког Конгреса који се групишу према заједничком мишљењу, ставовима и начелима.

Ђурић је истакао да се држава до 1991. године на организован начин бавила дијаспором, а сада смо у фази када из пепела то градимо из почетка. У Сједињеним Америчким Државама постоји значајна српска заједница присутна у различитим браншама, имамо високо позициониране људе и ради се на томе да на неки начин имамо најмањи заједнички садржалац, као и на изградњи дигиталне платформе за повезивање српске дијаспоре у Сједињеним Америчким Државама, додао је Ђурић.

"Ово више није време када је довољно само да се окупљамо на ћевапима, већ путем дигиталних платформи треба да се повезујемо и ради економске сарадње и ради лобирања, као што друге развијеније дијаспоре раде", рекао је Ђурић.

Ђурић је истакао да смо направили добре контакте са грчком, јерменском и другим дијаспорама и да учимо од њих.

Ђурић је рекао и да је више пута видео да се Србија помиње у америчким мејнстрим медијима у ударним вестима, нарочито у недељама када смо одскочили по броју вакцинисаних, и да је сада наша земља у Сједињеним Америчким Државама "преовлађујуће добра вест".

Ђурић је појаснио да је то зато што Србију можемо да представимо као пример економског развоја која има јасно дефинисане векторе своје унутрашње и спољне политике, која је за седам година успела да испоручи економску трансформацију и привуче највише инвеститора у региону.

"Људи се запитају зашто је то тако, а ми можемо на валидан начин да им објаснимо шта је наша стратегија, зашто нам је циљ после 30 година свега што се издешавало да се повежемо са другим земљама региона, зашто као економија која ће бити у прве три у Европи желимо да дајемо замајац целом региону и да је наша визија регион без граница", додао је Ђурић.

Ђурић је рекао да је то прича која је врло пријемчива у Вашингтону, прича коју они разумеју и спремни су да подрже и ту нам се интереси поклапају.

Ђурић је нагласио да Сједињене Америчке Државе имају бројне нове приоритете унутрашње и стране политике - желе да обнове везе са традиционалним савезницима, раде на развоју и опоравку пандемије и слично, а да се о Балкану говори на нешто нижим нивоима администрације и ретко.

Ђурић је истакао да је то добро јер нам даје простор за рад са људима у Конгресу.

На питање да ли ће притисци на Србију да се појачају, Ђурић је одговорио да има утисак да Америка снажно подржава улогу Европске уније у дијалогу између Београда и Приштине и да ће подржати рад Лајчака, јер ће заправо примат у тој врсти разговора уз њихову подршку имати Европска унија.

Ђурић је додао да су Сједињене Америчке државе врло су заинтересоване за то да се дијалог настави, истичући да је Блинкен јавно позвао Куртија да на конструктиван начин настави дијалог, али да Приштина антагонизмом не демонстрира баш спремност за конструктиван однос.

Говорећи о притиску на Грчку да призна такозвано Косово, Ђурић је подсетио на то да је један од кључних елемената Вашингтонског споразума мориторијум на све акције везане за признавање Косова.

"Ми смо за придржавање онога што је договорено. Председник Вучић је изградио бренд Србије као земље која се држи своје речи", рекао је Ђурић и додао да нико не треба да има дилему око тога како би се Србија понашала, ако би дошло до озбиљног кршења ових обавеза.

На тему извињења председника Чешке Милоша Земана Србији због бомбардовања 1999. године, Ђурић је рекао да томе у америчким медијима није придато превише пажње.

Ђурић је рекао да амерички фокус није на нашем делу света и на највишем нивоу је било мало контаката, тако да то не треба да чуди. Ипак, за нас је веома значајно што је Земан јавно проговорио о карактеру дешавања од пре 20 година јер то ствара баланс да није само једна страна крива.

Говорећи о потенцијалној посети председника Сједињених Америчких Држава Србији, Ђурић је истакао да у својој резиденцији у Вашингтону готово сваки дан има догађаје на које долазе службеници Стејт депртмента и конгресмени и да свакоме од њих не пропушта да каже да је последњи председник који је посетио Србију био Џими Картер.

Ђурић је поручио да смо ми народ који воли да угости и коме би посета председника Сједињених Америчких Држава представљала велику част.

Ђурић се такође присетио посете Џозефа Бајдена Србији пре него што је постао председник Сједињених Америчких Држава, рекавши да је атмосфера на састанку њега и председника Вучића била одлична.