Printer Friendly Version Амбасадор Ђурић: Инвестициони потенцијал Србије пред савезним државама САД @ 14 July 2021 09:59 PM

26. мај 2021. године

Амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић разговарао је путем видео-везе са помоћником секретара за трговину САД Дејвидом Де Фалком, а састанку је присуствовао и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Саговорници су постигли договор да шансе и могућности за улагање у Србију ускоро буду представљене у свим савезним државама САД, а разговарали су и о даљем јачању билатералне сарадње Србије и САД, као и о обележавању 140 година односа две земље.

Ђурић је за ТВ Хепи рекао да од ступања на позицију, у Вашингтону разговара са бројним државницима, трудећи се да Србија има енергичну политику у САД.

„Добро је што се ове године обележава 140. година односа САД и Србије, као и 15. година сарадње Војске Србије и Националне гарде Охаја. Јубилеје користимо како бисмо отворили врата за састанак и разговор“, навео је Ђурић.

Kако је навео, у Вашингтону се за пажњу бори 196 амбасада, а глобални приоритети америчке политике су у југоисточној Азији, а односе се на питање климатских промена, као и обнове веза са традиционалним савезницима.

Он истиче и да се у приоритетима Вашингтона када је реч о високој политици, Балкан скоро и не спомиње.

„Зато не пропуштам прилику да на сваком састанку укажем на то да је последњи амерички председник који је био у Србији Џими Kатрер и то 1980. године“, каже Ђурић.

По питању захтева косовских представника да се манастири на Kосову и Метохији скину са листе Унеска, Ђурић је рекао да Аљбин Kурти последњих недеља показује одређену дозу ината, чак и на захтеве државног секретара Ентонија Блинкена, да се на конструктиван начин приступи дијалогу.

Додао је да је Приштина, само неколико дана од тог захтева, одбила да се састане са предаставницима Београда у Бриселу.

Извор: Танјуг