Printer Friendly Version Ambasador Đurić: Investicioni potencijal Srbije pred saveznim državama SAD @ 14 July 2021 10:01 PM

26. maj 2021. godine

Ambasador Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić razgovarao je putem video-veze sa pomoćnikom sekretara za trgovinu SAD Dejvidom De Falkom, a sastanku je prisustvovao i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

 

Sagovornici su postigli dogovor da šanse i mogućnosti za ulaganje u Srbiju uskoro budu predstavljene u svim saveznim državama SAD, a razgovarali su i o daljem jačanju bilateralne saradnje Srbije i SAD, kao i o obeležavanju 140 godina odnosa dve zemlje.

Đurić je za TV Hepi rekao da od stupanja na poziciju, u Vašingtonu razgovara sa brojnim državnicima, trudeći se da Srbija ima energičnu politiku u SAD.

„Dobro je što se ove godine obeležava 140. godina odnosa SAD i Srbije, kao i 15. godina saradnje Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja. Jubileje koristimo kako bismo otvorili vrata za sastanak i razgovor“, naveo je Đurić.

Kako je naveo, u Vašingtonu se za pažnju bori 196 ambasada, a globalni prioriteti američke politike su u jugoistočnoj Aziji, a odnose se na pitanje klimatskih promena, kao i obnove veza sa tradicionalnim saveznicima.

On ističe i da se u prioritetima Vašingtona kada je reč o visokoj politici, Balkan skoro i ne spominje.

„Zato ne propuštam priliku da na svakom sastanku ukažem na to da je poslednji američki predsednik koji je bio u Srbiji Džimi Katrer i to 1980. godine“, kaže Đurić.

Po pitanju zahteva kosovskih predstavnika da se manastiri na Kosovu i Metohiji skinu sa liste Uneska, Đurić je rekao da Aljbin Kurti poslednjih nedelja pokazuje određenu dozu inata, čak i na zahteve državnog sekretara Entonija Blinkena, da se na konstruktivan način pristupi dijalogu.

Dodao je da je Priština, samo nekoliko dana od tog zahteva, odbila da se sastane sa predastavnicima Beograda u Briselu.

Izvor: Tanjug