Printer Friendly Version Selaković: Unapređenje saradnje sa SAD jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije @ 14 July 2021 10:24 PM

10. maj 2021. godine

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Entonijem Godfrijem.

 

Šef srpske diplomatije istakao je da je unapređenje svih oblasti saradnje sa SAD jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, kao i da je naša zemlja posvećena što sadržajnijoj i široj saradnji.

Ambasador Godfri je naglasio podršku Sjedinjenih Američkih Država evropskom putu Srbije, kao i privrednom rastu Srbije i regiona.

U godini kada obeležavamo 140. godišnjicu bilateralnih odnosa Srbije i SAD, postoji želja da se radi na projektima od obostranog interesa i da se pređe u višu fazu zasnovanu na partnerskoj saradnji, istakao je Selaković i dodao da je u tom cilju Srbija naročito zainteresovana za unapređenje ekonomskih relacija sa SAD.

 

Ministar Selaković i ambasador Godfri istakli su brojne aktivnosti i posvećenost ambasadora Srbije u Vašingtonu Marka Đurića razvoju srpsko-američkih odnosa i obeležavanju 140 godina bilateralne saradnje dve države.

Šef srpske diplomatije istakao je i da je naša zemlja zahvalna Vašingtonu na kontinuiranoj podršci dijalogu sa Prištinom pod okriljem Evropske unije, kao procesu za mirno, kompromisno i održivo rešavanje pitanja Kosova i Metohije.

 

Sagovornici su se saglasili da su obe države posvećene primeni vašingtonskog dogovora o normalizaciji ekonomskih odnosa, kao koraku u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Selaković i Godfri razgovarali su i o regionalnoj saradnji, a ambasador je istakao da su Srbija i ceo Zapadni Balkan i dalje u fokusu Sjedinjenih Američkih Država