Printer Friendly Version Srbija posvećena nastavku dijaloga sa Prištinom @ 15 July 2021 08:43 PM

03. jun 2021. godine

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara i specijalnim izaslanikom američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom o stanju bilateralnih odnosa, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, odnosima u regionu zapadnog Balkana, kao i o ekonomskoj saradnji dveju zemalja.

 

Sastanku je prisustvovao i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Entoni Godfri.

Brnabić je istakla da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije unapređenje svih oblasti saradnje i intenzivniji bilateralni odnosi sa SAD.

Naš interes je intenziviranje političkog dijaloga i poseta na najvišem nivou i nadam se da ćemo ove godine imati prilike da obeležimo 140-godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa, naglasila je premijerka.

 

Brnabić je istakla da je dijalog sa privremenim institucijama u Prištini u fokusu Vlade, ali da je neophodno da se stvari koje su ranije dogovorene u okviru dijaloga, pre svega Zajednica srpskih opština, sprovedu u delo.

Beograd je ispunio sve svoje obaveze i očekujemo da vidimo to i sa druge strane, kako bi dijalog imao smisla.

Jedna od njih je i pitanje pronalaženja i identifikacije nestalih lica i u potpunosti smo posvećeni potpunom rešavanju tog pitanja, rekla je predsednica Vlade.

Palmer je istakao da SAD snažno podržavaju dijalog koji se vodi pod okriljem EU i ulogu specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka, i pohvalio okrenutost Beograda i predsednika Aleksandra Vučića razgovorima sa Prištinom.

Beograd će nastaviti da se zalaže za postizanje održivog kompromisa u dijalogu sa Prištinom, uz zaštitu interesa tamošnjih Srba, kao i očuvanje državnih i nacionalnih interesa naše zemlje, istakla je premijerka.

Sagovornici su razgovarali i o sveukupnoj regionalnoj situaciji i postigli saglasnost o tome da su mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu od suštinske važnosti za politički i ekonomski napredak celog regiona.

Palmer je naglasio da je jedan od prioritetnih interesa SAD stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana i pohvalio ulogu Srbije u regionalnim inicijativama, koje će u znatnoj meri podići kvalitet života svih građana u regionu, ali i dodatno unaprediti i osnažiti regionalno ekonomsko povezivanje.

Takođe, istaknuto je da će fokus aktivnosti SAD u Srbiji biti na investicijama u infrastrukturi i ulaganju u obnovljive izvore energije.

Palmer je ukazao i na potrebu da se osigura da medijsko okruženje omogući da se čuju različita mišljenja.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Foto: www.srbija.gov.rs