Printer Friendly Version Ambasador Đurić: Predsednik Vučić upalio svetlo u SBUN @ 16 July 2021 08:05 PM

09. jun 2021.

Ambasador Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić ocenio je danas da je predsednik Aleksandar Vučić obraćanjem u Savetu bezbednosti UN „upalio svetlo“, iznevši nepobitne činjenice o načinu na koji je međunarodno pravosuđe procesuiralo ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije.

 

„Predsednik Vučić je juče u SBUN doslovce upalio svetlo, iznevši čitavu plejadu činjenica, dakle brojke koje se odnose na 1.138 godina robije na koje su srpski politički i vojni lideri osuđeni, a da za isto vreme niko ni od hrvatskih, muslimanskih, albanskih lidera i komandanata nije osuđen ni za jedan zločin protiv Srba pravosnažno, činjenice koje se odnose na selektivni pristup i odnos ovog Rezidualnog mehanizma prema osuđenima“, izjavio je Đurić za TV Prva.

Ambasador Đurić je poručio da Srbija danas direktno svima gleda u oči, jer govori otvoreno i o lošim stvarima koje su se dešavale, a predsednik Vučić je jasno i nedvosmisleno osudio zločine koji su počinjeni u naše ime, ali Srbija ne dozvoljava da bude gažena.

„Srbija je danas zemlja koja sa mnogo samopouzdanja, nošena ekonomskim i političkim razvojem jasno govori o svojoj istoriji. Izuzetno je važno, bez obzira što je bilo jako mnogo glasova koji su želeli da stigmatizuju ne samo Srbiju nego ceo srpski narod lupajući etikete, što je juče ostalo za istoriju zabeleženo da Srbija nije pognula glavu“, kazao je Đurić.

Prema njegovim rečima, brojke, statistike, podaci koje je predsednik Vučić izneo govore o ne tako sjajnom učinku Rezidualnog mehanizma, ali i saradnji Srbije sa istim i želji Srbije za normalnim odnosima u regionu, što govori snažnije od bilo čije mržnje.

Đurić je, takođe, naglasio značaj činjenice da je Srbiju na jučerašnjoj sednici SBUN predstavljao predsednik Vučić, za razliku od nekih ranijih godina, kada je Srbija i blaćena i stigmatizovana i napadana, a njeni tadašnji rukovodioci su se sakrivali i nisu želeli da izlažu sebe potencijalnoj kritici međunarodne političke javnosti.

„Nisu želeli da sebe lično izlažu pritiscima, nego su na takve sastanke birali da ne idu, da šalju činovnike, službenike, najniži nivo, da se sakriju gde god su mogli“, podsetio je Đurić.

„Kada god je neki važan istorijski trenutak, predsednik Vučić je išao u susret događajima. On je insistirao, ne da se sakrije, nego da se pojavi tamo, da svima u lice kaže šta su činjenice, jer Srbija nema šta da krije. I ovde u Vašingtonu i u Moskvi i u Pekingu i na svakom drugom mestu mi imamo jednu istu politiku, ta politika je politika uspravne Srbije, politika Srbije koja sarađuje sa svima, želi dobre odnose sa svima, ali i Srbije koja neće i ne prihvata da ćuti, da bude jedina okrivljena za sve ono što se dešavalo na području bivše Jugoslavije“, kazao je Đurić.

Prema njegovim rečima, izuzetno je važno to što je predsednik uputio poruku da je Srbija zemlja koja ne želi da se konfrontira, koja želi da sarađuje, koja ima i ekonomski i politički potencijal, ali da nemamo pravo da odustanemo od borbe za istinu i da se pomirimo sa time da budemo stigmatizovani.

„Naš najbolji odgovor biće naš uspeh, naše prijateljstvo i naša želja za boljim životom i saradnja sa svima. Ne damo na sebe, nećemo odustati od Srbije“, zaključio je Đurić.