Printer Friendly Version Predavanje Đurića i Godfrija o odnosima Srbije i SAD @ 16 July 2021 09:52 PM

Vašington, 22. jun 2021. godine – Ambasador Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić održao je danas predavanje polaznicima Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije zajedno sa ambasadorom SAD u Republici Srbiji Entonijem Godfrijem.

 

Tema predavanja bili su odnosi Srbije i SAD kroz istoriju, sa naglaskom na obeležavanju 140. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa ove godine, zatim prioriteti u radu ambasadora i njihovih misija, kao i vizije daljeg unapređenja saradnje na svim nivoima.

„Među spoljnopolitičkim prioritetima naše Vlade jeste intenziviranje političkog dijaloga sa SAD na visokom nivou, i to je jedan od ključnih zadataka koje težim da ispunim tokom svog mandata“ istakao je Đurić.

Dodao je i da veruje da će aktuelno stanje bilateralnih odnosa, koji su u značajnom usponu poslednjih godina, dovesti i do posete najvišeg američkog zvaničnika.

 

„Predsednik Bajden poslednji put je boravio u Srbiji 2016. godine u svojstvu potpredsednika SAD i tada je imao odlične razgovore sa našim državnim vrhom. Mi želimo da tu novu eru dijaloga sa SAD gradimo ne samo na temelju dobrih ličnih odnosa predsednika Bajdena i predsednika Vučića, već i uspeha u ostvarenju zajedničkih interesa na bilateralnoj agendi“ rekao je Đurić.

Govoreći o ekonomskim rezultatima Srbije poslednjih godina koji su doprineli tome da se naša zemlja sada svrstava među prve tri ekonomije u Evropi, ambasador Đurić naglasio je naše nastojanje da proširenje saradnje sa SAD bude stub ekonomskog razvoja Srbije.

„Ekonomska i bezbednosna saradnja sa SAD predstavljaju ključne delove slagalice našeg sveukupnog transatlantskog partnerstva. Raduje me da postoji obostrana težnja da upravo ove oblasti budu okosnica spoljnopolitičkog napretka Srbije u narednom periodu“, dodao je Đurić.

Ambasador Đurić izrazio je zahvalnost ambasadoru Godfriju na ličnom angažmanu, produktivnom pristupu i doprinosu stvaranju plodnog tla za nastavak pozitivne dinamike u našim odnosima.

Takođe je podsetio da se ove godine navršava još nekoliko značajnih jubileja u bilateralnim odnosima, među kojima je naveo 15 godina Programa državnog partnerstva Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja, 20 godina razvojnog partnerstva sa američkom agencijom USAID, 100 godina od osnivanja Prve Eparhije Srpske pravoslavne crkve u Americi, kao i nedavno obeleženu petogodišnjicu prvog direktnog leta kompanije „Er Srbija“ na liniji Beograd – Njujork