Printer Friendly Version Најава радне посете амбасадора Ђурића Републици Колумбији @ 20 July 2021 07:01 PM

Вашингтон, 1. јул 2021. године - Амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић боравиће у радној посети Републици Колумбији где ће се сусрести са председником Иваном Дукеом и потпредседницом и министарком спољних послова Мартом Рамирез.

Првог дана боравка у Боготи, амбасадор Ђурић предаће акредитивна писма председнику Ивану Дукеу Маркесу, чиме ће и званично преузети дужност изванредног и опуномоћеног амбасадора Републике Србије у Републици Колумбији на нерезиденцијалној основи из Вашингтона.

Поред сусрета са председником Дукеом, амбасадор Ђурић имаће и одвојени састанак са потпредседницом Републике Колумбије и министарком спољних послова Мартом Лусијом Рамирез Бланко.

Дипломатски односи Републике Србије и Републике Колумбије успостављени су 1966. године, а сарадња се највећим делом одвија у оквиру Организације америчких држава и Асоцијације држава Кариба.

Као најмлађи председник у историји Колумбије, Иван Дуке преузео је дужност 2018. године. До сада је било неколико покушаја атентата на њега и његове сараднике - последњи је био прошле седмице, из којег је Дуке изашао неповређен.

Гледано према расту бруто домаћег производа, Република Колумбија сматра се четвртом на територији Латинске Америке. Пре пандемије заразне болести КОВИД-19, Колумбија је имала најдинамичнији раст БДП од 5% годишње, док је укупан БДП ове јужноамеричке државе 2019. године износио чак 337 милијарди америчких долара.