Printer Friendly Version Najava radne posete ambasadora Đurića Republici Kolumbiji @ 20 July 2021 07:11 PM

Vašington, 1. jul 2021. godine - Ambasador Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić boraviće u radnoj poseti Republici Kolumbiji gde će se susresti sa predsednikom Ivanom Dukeom i potpredsednicom i ministarkom spoljnih poslova Martom Ramirez.

 

Prvog dana boravka u Bogoti, ambasador Đurić predaće akreditivna pisma predsedniku Ivanu Dukeu Markesu, čime će i zvanično preuzeti dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Republici Kolumbiji na nerezidencijalnoj osnovi iz Vašingtona.

Pored susreta sa predsednikom Dukeom, ambasador Đurić imaće i odvojeni sastanak sa potpredsednicom Republike Kolumbije i ministarkom spoljnih poslova Martom Lusijom Ramirez Blanko.

Diplomatski odnosi Republike Srbije i Republike Kolumbije uspostavljeni su 1966. godine, a saradnja se najvećim delom odvija u okviru Organizacije američkih država i Asocijacije država Kariba.

Kao najmlađi predsednik u istoriji Kolumbije, Ivan Duke preuzeo je dužnost 2018. godine. Do sada je bilo nekoliko pokušaja atentata na njega i njegove saradnike - poslednji je bio prošle sedmice, iz kojeg je Duke izašao nepovređen.

Gledano prema rastu bruto domaćeg proizvoda, Republika Kolumbija smatra se četvrtom na teritoriji Latinske Amerike. Pre pandemije zarazne bolesti KOVID-19, Kolumbija je imala najdinamičniji rast BDP od 5% godišnje, dok je ukupan BDP ove južnoameričke države 2019. godine iznosio čak 337 milijardi američkih dolara