Printer Friendly Version Ambasador Đurić: Nakon mnogo godina Srbija je dobra vest u SAD @ 26 July 2021 07:40 PM

24. jul 2021. godine

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je danas da je Srbija nakon mnogo godina dobra vest u Americi i da mu je čast što predstavlja zemlju čiji se sistem brzo oporavlja.

 

"Svaki dan izlažemo činjenice o Srbiji, sastajemo se s brojim predstavnicima američke administracije i radimo na organizaciji njihovih poseta Srbiji", rekao Đurić za Pink i dodao da se za pola godine boravka u SAD sastao sa više od 30 članova Kongresa i Senata.

Rekao je da mnogi razgovori koje vodi nisu prijatni, s obzirom na to da su 90-e godine ostavile ogroman trag, ali da je ponosan što se danas Srbija predstavlja kao zemlja koja je okrenuta budućnosti.

Đurić je rekao da se u vodećim američkim medijima najpozitivnije govorilo o procesu vakcinacije u Srbiji i činjenici da je naša zemlja brže i lakše nabavila vakcine i omogućila da njeni građani na raspolaganju imaju više vakcina.

Takođe, ambasador je rekao da je veoma pozitivno ocenjeno to što je Srbija zemlja sa najvećim privrednim rastom u Evropi, kao i podatak da je naša zemlja privukla 65 odsto svih stranih direktnih investicija u regionu jugoistočne evrope.

Prema njegovim rečima, izuetno je primećen i pohvaljen razvoj IT sektora i to što je Srbija prva u regionu uvela infomatiku u osnovne škole.

Đurić je istakao da se ove godine obeležava pet važnih jubileja sa SAD.

"Ove godine obeležavamo 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa sa SAD, obeležavamo 20 godina USAID programa u Srbiji, 15 godina partnerstva srpskih oružanih snaga s Nacionalnom gardom Ohaja, 100 godina SPC na američkom kontinentu, ali i 5 godina letova Er Srbije za Njujork", istakao je Đurić.

Đurić je govorio i o namerama da se otvori trgovinsko predstavništvo Srbije u SAD, kao i da se razmatra otvaranje još jednog generalnog konzulata.

Đurić je podvukao da još uvek nisu imenovani zvaničnici Stejt departmenta za ovaj deo Evrope, a da se u međuvremenu održavaju izvanredni odnosi s ljudima koji su trenutno u administraciji i traži da nastave da pomažu Srbiju u ostvarivanju njenog cilja, a to je povezivanje regiona.

"Cilj Srbije je jače povezivanje u regionu. Želimo da stvorimo zonu slobodnog protoka ljudi, roba i kapitala. Dakle, radimo na tome da se region otvori i modernizuje", zaključio je Đurić.