Printer Friendly Version Ambasador Đurić razgovarao sa kongresmenkom Eskobar @ 2 August 2021 07:43 PM

Vašington, 30. jul 2021. godine – Ambasador Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić sastao se danas u Kongresu sa demokratskom kongresmenkom Veronikom Eskobar, članicom Vojnog komiteta u Predstavničkom domu.

 

U svetlu 140. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa, ambasador Đurić ocenio je da današnji odnosi Srbije i SAD mogu, po svojoj sadržajnosti i razvijenosti, parirati nekadašnjem nivou istinskog partnerstva koje je često odlikovalo naše dve države kroz istoriju.

Podsetivši da se ove godine navršava i 15. godišnjica saradnje Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja u okviru Programa državnog partnerstva, Đurić je apostrofirao da saradnja Srbije i Amerike upravo u domenu odbrane i bezbednosti predstavlja okosnicu sveukupnih bilateralnih odnosa, kao i da postoji obostrani interes da se ta saradnja nastavi i proširi i na nove oblasti.

Osvrnuvši se na koncept „Otvoreni Balkan“, Đurić je bliže objasnio da je reč o regionalnoj inicijativi koja ima za cilj unapređenje životnog standarda građana kroz omogućavanje slobodnog protoka radne snage, robe, kapitala i sistema pružanja usluga.

Precizirao je da je inicijativa potekla od zajedničke vizije predsednika Vučića, premijera Severne Makedonije Zaeva i premijera Albanije Rame, kao i da je suština da se, u periodu pred nama, ona proširi pridruživanjem i drugih partnera ovom perspektivnom formatu saradnje.

Po pitanju napretka Srbije na ekonomskom planu, ambasador Đurić upoznao je kongresmenku Eskobar sa činjenicom da stopa rasta Srbije u prvih šest meseci ove godine iznosi neverovatnih 7,5%, što je dokaz da će projekcije predsednika Vučića o ukupnoj stopi rasta za 2021. godinu biti i više nego ostvarene.

„Ovi najnoviji podaci potvrđuju da se naša zemlja, čak i u drugoj pandemijskoj godini, po svojoj ekonomskoj snazi i stabilnosti svrstava u sam vrh Evrope. Za nas je jedini put onaj koji ide pravo napred, i nastavićemo da težimo tome da Srbiju jačamo kako iznutra tako i spolja – kroz saradnju sa velikim ekonomskim silama kao što je SAD“ zaključio je Đurić.