Printer Friendly Version Ambasador Đurić sa kongresmenkom Karen Bas @ 22 September 2021 06:22 PM

Vašington, 8. septembar 2021. godine – Ambasador Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić razgovarao je danas sa demokratskom kongresmenkom Karen Bas, predsedavajućom Crnog kongresnog kokusa i članicom Odbora za spoljne poslove u Kongresu SAD.

Uz razgovor o aktuelnim zbivanjima u regionu i svetu, velikom ovogodišnjem jubileju u našoj zajedničkoj istoriji, kao i odličnoj dinamici bilateralnog političkog dijaloga, Đurić je posebno ukazao na značaj sve intenzivnijih aktivnosti na planu jačanja ekonomske saradnje Srbije i SAD.

Ocenivši da ekonomija predstavlja oblast potpunog preklapanja srpskih i američkih interesa, ambasador Đurić je iskoristio priliku da najavi otvaranje trgovinskog predstavništva Republike Srbije na zapadnoj obali SAD.

Kongresmenki Bas, koja u Kongresu predstavlja Kaliforniju, predočio je da planirano trgovinsko predstavništvo predstavlja jasan signal naše strane o posvećenosti daljem unapređenju odnosa sa svetskom ekonomskom silom kakva je SAD.

Đurić i Basova razgovarali su i o značaju globalne solidarnosti u vreme pandemije zarazne bolesti KOVID-19, razmene iskustava i saznanja, kao i donacijama vakcina koje je Republika Srbija, pored zemalja regiona, uputila i afričkim zemljama.

S obzirom na to da se ove godine, po ideji predsednika Aleksandra Vučića, u našoj zemlji obeležava 60. godina od nastanka Pokreta nesvrstanih zemalja, ambasador Đurić upoznao je kongresmenku Bas sa nizom manifestacija koje će Srbija organizovati tim povodom.