Printer Friendly Version Uspostaviti pozitivnu dinamiku u političkom dijalogu sa Barbadosom @ 24 September 2021 02:24 PM

23. septembar 2021. godine

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković razgovarao je danas u Njujorku sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Barbadosa Džeromom Valkotom.

Ovom prilikom Selaković je izneo da je Srbija zainteresovana za uspostavljanje pozitivne dinamike u političkom dijalogu dve zemlje i da bi posete zvaničnika na visokom i najvišem nivou u mnogome doprinele tome.

Ministar je izrazio nadu da će Barbados biti u prilici da učestvuje na skupu u glavnom gradu Srbije, povodom 60. godišnjice od održavanja Prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu.

Prema rečima ministra Selakovića, Srbija je opredeljena da unapređuje ekonomsku saradnju sa Barbadosom, upoznavši sagovornika o ekonomskim i infrastrukturnim potencijalima i uspesima Srbije.

Šef srpske diplomatije informisao je ministra Barbadosa i o aktuelnom stanju na KiM i poslednjim potezima Prištine. Preneo je da je Srbija opredeljena za dijalog i traženje kompromisnog rešenja, dok je druga strana ta koja ne želi konstruktivan razgovor i uporno odbija ono što je Briselskom sporazumom dogovoreno.

Selaković je rekao da je u okviru programa „Svet u Srbiji“ ponuđena jedna stipendija državljanima Barbadosa za studiranje u Srbiji, ali da smo spremni da ponudimo više stipendija ukoliko za tim postoji interesovanje.

Sagovornici su razmenili informacije i o situaciji uzrokovanoj virusom korona u obe zemlje, a Selaković je upoznao ministra sa početkom proizvodnje vakcina protiv Kovida-19 u Srbiji.

Razgovarano je i o daljim aktivnosti Srbije u organizacijama ovog regiona u kojima naša zemlja ima status posmatrača, poput Organizacije američkih država, Karipske zajednice – CARICOM, Asocijacije država Kariba.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, koji na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Barbados