Printer Friendly Version Ambasador Đurić: Srbi na KiM su žrtve represije i nasilja @ 30 September 2021 06:15 PM

26. septembar 2021.

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da su Srbi na KiM žrtve kampanje represije i nasilja koja traje godinama, a kulminirala je poslednjih nedelju dana slanjem naoružanih specijalnih jedinica na sever KiM, protivno svim postojećim sporazumima i zdravom razumu.

 

On je u izjavi za Tanjug u Njujorku rekao da je tim Srbije na čelu sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem u UN iskoristio priliku da upozna čitavu međunarodnu zajednicu sa poslednjim dešavanjima i da danas ona zna da su Srbi žrtve i da je Priština inicirala poteze koji vode ka eskalaciji.

Ambasador Đurić navodi da se lično trudio da u razgovorima sa predstavnicima američke administracije ukaže na motive i pobude vođa Albanaca u Prištini, koji očigledno pokazuju izraženu nervozu, ne samo zbog lokalnih izbora 17. oktobra, već i zbog činjenice da je došlo do svojevrsnog geopolitičkog preokreta u regionu.

Prema njegovim rečima, Srbija koja je nekada bila ''omiljeni loš momak zapadnih država'', gradeći bolje i normalne odnose prethodnih godina, danas ima otvorena vrata da iznese svoje mišljenje i kod onih koji su tradiconalni partneri i saveznici vlasti u Prištini i na čiju bezuslovnu podršku ona računa.

"Danas neki od njih znaju da je Priština ta koja se iracionalno ponaša, a još više znaju da je Srbija u prethodnih nekoliko godina, zahvaljujući pre svega politici predsednika Aleksandra Vučića, uspela da ojača svoje spoljnopolitičke pozicije, ekonomske i odbrambene potencijale i da se profiliše kao zemlja koja otvara Balkan, koja uklanja prepreke, barijere i granice, kao stub razvoja i napretka čitavog regiona", istakao je Đurić.

Đurić je rekao da je zadovoljan razgovorima koje je sa predstavnicima Sjedinjenih Država predvodila premijerka Brnabić i da očekuje konstruktivni doprinos međunarodne zajednice u narednim danima.

Srpskom narodu na Kosovu i Metohiji je poručio da su pravo i pravda na našoj strani i da je svim srcem uz njih.

„Svakog dana danonoćno ćemo se boriti za njih i trudicemo se da istina o njima stigne do svakog predstavnika međunarodne zajednice u Ujedinjenim nacijama i da od Mauritanije, Senegala, Kenije do Vašingtona, Moskve i Pekinga svi čuju i ko god može podrži poziciju Srbije.

Ovoga puta nećemo biti sami, ovo nije 1999. godina. Srbija nije sama, Srbija radi u najboljem mogućem pravcu“, istakao je ambasador Đurić.

Izvor: Tanjug