Printer Friendly Version Ambasador Đurić sa episkopom istočnoameričkim Irinejem @ 20 December 2021 04:47 PM

Vašington, 6. oktobar 2021. godine – Ambasador Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić razgovarao je danas u Vašingtonu sa Njegovim Preosveštenstvom Episkopom istočnoameričkim gospodinom Irinejem.

Ambasador Đurić podvukao je značaj postojanja Eparhije istočnoameričke i istakao da sabornim delovanjem države i crkve možemo mnogo da postignemo.

„Vekovno prisustvo Srpske Pravoslavne Crkve u SAD, utemeljeno od strane naših svetaca i velikana, zalog je za opstanak srpskog naroda na američkim prostorima, ali i komparativna prednost Srbije i Srba u poređenju sa nekim drugim državama i etničkim zajednicama na ovom tlu. Na nama je, stoga, odgovornost da naše delovanje ovde učinimo komplementarnim sa vekovnim iskustvom naše Crkve“, ukazao je Đurić.

„Posebno me raduje stogodišnjica osnivanja prve eparhije Srpske Pravoslavne Crkve u SAD i Kanadi koja će se svečano obeležiti 6. i 7. novembra u Pitsburgu u Pensilvaniji“, rekao je Đurić.

Dodao je i da su prethodnih meseci napravljeni veliki koraci u unapređenju saradnje sa crkvom i dijasporom uz pomoć pomesnih eparhija Srpske Pravoslavne Crkve na američkom tlu, na čemu je zahvalan ovdašnjim vladikama i sveštenim licima.